Albanez: Ilon Mask je arogantni milijarder
Mask, Foto: Reuters

Albanez: Ilon Mask je arogantni milijarder

Entoni Albanez, predsjednik australijske vlade, nazvao je Ilona Maska „arogantnim milijarderom" posle svađe zbog oklijevanja društvene mreže Iks da ukloni snimak ubadanja nožem u crkvi.

U ponedeljak je australijski sud naložio Maskovoj kompaniji, poznatoj kao Tviter, da ukloni snimke prošlonedjeljnog napada u Sidneju.

Iz Iksa su ranije rekli da će se povinovati „u iščekivanju pravnog izazova".

Kritike premijera uslijedile su pošto je Mask koristeći mim (šaljivu internet sliku), optužio australijsku vladu za cenzuru.

Albanez je u utorak za ABC njuz rekao da Mask „misli da je iznad zakona, ali i iznad elementarne pristojnosti".

Prošle nedelje je australijska povjerenica za internet bezbjednost, nezavisno regulatorna institucija, zaprijetila Iksu i drugim kompanijama u čijim su vlasništvima društvene mreže velikim kaznama ako ne budu uklonile snimke ubadanja nožem u Asirskoj crkvi Hrista dobrog pastira, što je policija okarakterisala kao teroristički napad.

Iz Iksa su rekli da naredba „nije u okviru australijskog zakona".

Povjerenica je tražila sudsku zabranu rekavši da je jasno da Iks i dalje dozvoljava korisnicima van Australije pristup snimcima.

„Smatram da je nevjerovatno što je Iks odlučio da se ne povinuje i pokušava da argumentuje njihov slučaj", rekao je Albanez na konferenciji za novinare.

U narednoj seriji onlajn objava, Mask je napisao: „Želio bih da iskoristim trenutak da se zahvalim premijeru što je obavijestio javnost da je ova platforma jedina istinita."

Druga objava je prikazala put ka „slobodi" u stilu Čarobnjaka iz Oza koji vodi do Iks logotipa.

Ranije je kritikovao povjerenicu za internet bezbjednost Džuli Inman Grant, opisujući je kao „australsku komesarku za cenzuru".

Premijer ju je branio, rekavši da ona štiti Australijance.

„Društvene mreže moraju da imaju društvenu odgovornost prema tome. Gospodin Mask je ne pokazuje", rekao je on.

Zabrana od ponedeljka biće na snazi do kraja radnog vremena u srijedu, kada bi trebalo da se održi drugo ročište.

Iks i povjerenica za internet bezbjednost su već uključeni u pravni postupak zbog navodnog propusta platforme da pruži informacije o tome kako prati i uklanja materijal o zlostavljanju djece na mreži.

Izvor BBC na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.