BLOKIRANA ZGRADA KAMPUSA

BLOKIRANA ZGRADA KAMPUSA

Novi propalestinski protest studenata pariskog univerziteta

Propalestinski protest na Pariskom institutu za političke studije, poznatom kao Sajens Po, organizovan je dva dana pošto je francuska policija rasturila demonstracije u amfiteatru tog univerziteta ispred jednog od njegovih pariskih kampusa.

Danas su desetine demonstranata zauzele centralnu zgradu kampusa, dok su desetine drugih blokirale ulaz u nju kontejnerima, drvenim blokovima i biciklom.

Demonstranti okupljeni na prozorima zgrade uzvikivali su slogane i kačili plakate sa natpisima "Svi smo mi Palestinci", prkoseći rukovodstvu univerziteta koje optužuju da je pozvalo policiju dva dana ranije.

U srijedu uveče je više od 100 propalestinskih demonstranata zauzelo amfiteatar ispred jednog od univerzitetskih kampusa u Parizu. Posle razgovora sa upravom, većina demonstranata je pristala da se raziđe, a malu grupu studenata koja je ostala policija je uklonila tokom noći.

Uprava univerziteta je danas zatvorila sve zgrade te ustanove i prebacila nastavu u onlajn format, saopštivši da "najoštrije osuđuje studentske poteze koji sprečavaju normalno funkcionisanje institucije i kažnjavaju studente, nastavnike i zaposlene".

U saopštenju se navodi i da je oko 60 demonstranata u zgradi i da se uprava sastaje sa studentskom delegacijom "u pokušaju da kroz dijalog nađe izlaz iz nastale situacije".

Univerzitet Sajens Po je osnovan 1871. godine i dugo je bio ustanova na kojoj su se obrazovali francuski lideri, političari i vodeće ličnosti industrije. Studenti tog univerziteta bili su i predsjednik Francuske Emanuel Makron i premijer Gabrijel Atal.

U SAD propalestinski studenti već 10 dana protestuju na Univerzitetu Kolumbija zbog izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, a protesti su se proširili na brojne kampuse od Kalifornije do Konektikata. Stotine studenata i pojedini profesori uhapšeni su širom SAD, ponekad posle sukoba sa policijom.

Njujorški Univerzitet Kolumbija pregovara sa demonstrantima koji su uspjeli da se odupru policiji, dok su drugi fakulteti odmah pozvali policiju da uguši demonstracije. Predstavnici Univerziteta Kolumbija rekli su da će tražiti druge opcije ako pregovori sa demonstrantima propadnu.

Izvor:RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.