FCJK: Vlada da podrži Rezoluciju UN o Srebrenici i da ne bruka državu
foto:Pobjeda

Svako suprotno stanovište bilo bi anticivilizacijski čin

FCJK: Vlada da podrži Rezoluciju UN o Srebrenici i da ne bruka državu

Fakultet za crnogorski jezik i književnost pridružio se apelu skoro 90 nevladinih organizacija i više od 200 pojedinki i pojedinaca koji zahtijevaju od premijera Milojka Spajića da Vlada Crne Gore podrži Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici i bude njen kosponzor.

U FCJK-u smatraju da bi svako suprotno stanovište bilo anticivilizacijski čin.

- Upućujemo premijera Spajića i njegovu Vladu da se upoznaju s djelom Teodora Adorna, velikoga njemačkog filozofa i pripadnika Frankfurtske škole kojega su prognali nacisti. Nakon saznanja za strahote u Aušvicu Adorno je zapisao da nijedan segment života poslije toga nije zamisliv - da je nemoguće normalno funkcionisati ukoliko nemamo stav ili ne mislimo o Holokaustu. Na tome je utemeljena poslijeratna Evropa - ističe se u saopštenju FCJK.

Podsjećaju da se 1995. godine u našem komšiluku dogodio genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

- Taj genocid počinila je krvožedna Vojska Republike Srpske. Bošnjake u Srebrenici ubijali su baš zbog toga što su Bošnjaci i baš zbog toga što su muslimani, dakle zbog vjere, imena i prezimena. Ubijanje je bilo sistematsko s neskrivenom namjerom da im se utre trag - navodi se u saopštenju.

Dužnost je savremene civilizacije, ističu u FCJK-u, da o tome genocidu uvijek ima stav i ne kalkuliše s njim u političkim kombinacijama.

- Crnoj Gori takva anticivilizacijska Vlada ne treba. Nedopustivo je da njezin premijer pričom o infrastrukturnim projektima relativizuje najtužniju i najtragičniju tačku zapadnobalkanskoga regiona. Zato pozivamo premijera da obustavi dalje sramoćenje Crne Gore, a njegovu partiju da se ne blamira nakaradnim i besmislenim saopštenjima koja vrijeđaju žrtve genocida. Njihova poruka da se o prošlosti ne treba govoriti, jer otvara rane, klasični je istorijski revizionizam. O prošlosti se mora govoriti, uvijek i zauvijek, jer ko ne poznaje prošlost taj je spreman zaboraviti sve - i Holokaust i Jasenovac i Srebrenicu - poručuju u FCJK-u.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.