Dan kada se ne kupaju ni Pravoslavni ni Muslimani!

Dan kada se ne kupaju ni Pravoslavni ni Muslimani!

Spomen kada su umirala mnoga djeca!

Sveti Prokopije jedan od ognjevitih Svetaca.

Njegov dan se svetkuje kao jedan od 18 zaprešnih dana u godini kada se odlažu svi teži i važniji poslovi.

Sv. Prokopije potiče iz Jerusalima.

Ime mu je bilo Neanije. Prihvatio se vojničke službe za vladavine cara Dioklecijana.

U vrijeme jednog pohoda Hristos mu se čudesno javio, ukazavši mu na veliki svijetli krst na nebu. On se krstio i dobio ime Prokopije.

Javno je ispovedio svoju vjeru, znajući da će biti pogubljen.

Prokopije je krsno ime pojedinih rodova, a u nekim naseljima je zavjetni dan. Kamenoresci i rudari praznovali su ovaj dan kao slavu svojih zanata. Izbjegavaju se svađe i psovanje.

Veliki svetac iz starog Zavjeta, na spomen kada su nekad mnoga djeca umirala, pogotovo nesreće koje vezuju za svetog Prokopija nakon kupanja na moru i jezerima.

 Praznuju ga i poštuju Muslimani.

Autor:J.M.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.