Rusi zarobili moćni njemački tenk Leopard 2: Prikazat će ga građanima za Prvi maj

Rusi zarobili moćni njemački tenk Leopard 2: Prikazat će ga građanima za Prvi maj

Ruske snage su uspješno zarobile najmoćniji ukrajinski tenk, Leopard 2A6 njemačke proizvodnje, nakon intenzivnih borbi u Avdivki posljednjih dana i odnijele visoko cijenjeni "ratni trofej" nazad u Moskvu.

Trenutno se vjeruje da ukrajinska vojska posjeduje 21 tenk Leopard 2A6, od kojih je 18 donirala Njemačka, dok je ostatak osigurao Portugal.

Ove tenkove su proizveli Krauss-Maffei Wegmann i Rheinmetall.

Prvog maja bit će otvorena izložba ruskog Ministarstva dobrane na brdu Poklonnaya, gdje će Leopard 2 biti predstavljena zajedno s drugim zapadnim oklopnim vozilima.

Izložba će biti smještena ispred Muzeja pobjede i bit će dio događanja posvećenih Danu pobjede.

Leopard 2A6, koji je Njemačka donirala Ukrajini, uspješno su zarobile ruske snage nakon zasjede svojih vojnika u Avdivki.

Gledano izvana, sofisticirani ukrajinski tenk još uvijek se čini u dobrom stanju. Ruski izvori navode da je izvlačenje tenka Leopard 2A6 iz zone aktivnih borbenih dejstava u Avdivki predstavljalo veliki rizik.

Ruske snage također planiraju vratiti jedan od pet uništenih tenkova M1 Abrams s bojnog polja kako bi ga prevezli u Moskvu na izložbu u Patriot Parku.

izvor:KLIXBA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.