U ruskom napadu na Odesu poginule četiri osobe
RSE

U ruskom napadu na Odesu poginule četiri osobe

Najmanje četiri osobe su poginule a 28 je ranjeno u ruskom raketnom napadu na crnomorski lučki grad Odesu, rekao je regionalni guverner u ponedeljak samo nekoliko sati pošto je predsjednik Volodimir Zelenski pozvao na bržu isporuku očajnički potrebnog oružja za ukrajinske trupe, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

U večernjem napadu na Odesu poginule su tri žene i jedan muškarac, rekao je guverner Oleh Kiper na Telegramu.

"Prema ažuriranim informacijama, povređeno je 28 osoba. Među njima je dvoje djece (16 i pet godina) i jedna trudnica. Četvoro ranjenih su u teškom stanju. Ljekari se sada bore za njihov život", rekao je Kiper.

Zelenski je prethodno u Kijevu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da su male količine oružja i municije počele da pristižu u Ukrajinu, ali je pozvao da se isporuke brže ubrzaju.

"Pravovremena podrška našoj vojsci. Danas još ne vidim ništa pozitivno po ovom pitanju. Snabdevanja ima, polako su počela, ali ovaj proces treba da se ubrza", rekao je on.

Očekuje se da će biti povećan priliva oružja pošto je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) prošle nedelje potpisao dugo odlagani paket vojne pomoći vrijedan 61 milijardu dolara. Bajden je rekao da će paket uključivati municiju za protivvazdušnu odbranu koja će pomoći Ukrajini da zaštiti svoje gradove i infrastrukturu, artiljerijske granate i raketne sisteme dugog dometa.

Stoltenberg je u trećoj poseti ukrajinskoj prestonici otkako je Rusija pokrenula opštu invaziju u februaru 2022. godine, priznao da su "ozbiljna kašnjenja podrške značila ozbiljne posledice na bojnom polju".

"Mjesecima SAD nisu bile u stanju da dogovore paket, a evropski saveznici nisu bili u stanju da isporuče municiju u obimu koji smo obećali", dodao je on, ali i rekao da je "veća podrška na putu".

Rusko Ministarstvo odbrane je 29. aprila saopštilo da je zauzelo selo Semenivku u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck i da je napredovalo ka zapadu.

Ukrajina nije komentarisala tvrdnju, koja nije mogla biti nezavisno proverena.

Semenivka se nalazi na oko 10 kilometara od Avdijevke, koja je pala u ruke ruskih snaga u februaru posle žestoke bitke koja je trajala nekoliko mjeseci.

Vrhovni vojni komandant Ukrajine, general-pukovnik Oleksandr Sirski, upozorio je u nedelju da se situacija na istoku zemlje pogoršala i da Rusija napada "duž cijele linije fronta".

Izvor:RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.