ZBOG NEPOSTUPANJA PO NAREĐENJU BUDŽETSKE INSPEKCIJE ASK KAŽNJEN 2.000, A PEROVIĆ 200 EURA

ZBOG NEPOSTUPANJA PO NAREĐENJU BUDŽETSKE INSPEKCIJE ASK KAŽNJEN 2.000, A PEROVIĆ 200 EURA

Zaključak o kazni donijet je 25. aprila, a ukoliko Agencija i Perović u roku od sedam dana ne uplate novac, biće izrečena nova, veća novčana sankcija.

Agencija za sprečavanje korupcije kažnjena je sa 2.000, a Jelena Perović kao odgovorno lice sa 200 eura zbog toga što nijesu postupili po naređenju Direkcije za budžetsku inspekciju i povukli odluku o isplati varijabilnog dijela zarade i prekovremenih sati direktorici, koju Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da je zloupotrijebila službeni položaj, prenose Vijesti.

Zaključak o kazni donijet je 25. aprila, a ukoliko Agencija i Perović u roku od sedam dana ne uplate novac, biće izrečena nova, veća novčana sankcija.

Ukoliko, pak, Agencija i Perović odluče da u istom roku postupe po ranijoj naredbi, kazna neće biti naplaćena, stoji u rješenju Ministarstva finansija.

Pri izricanju upravne mjere, stoji u dokumentu, inspektorka je posebno vodila računa o principu srazmjernosti - da navedeni način administrativnog izvršenja bude najblaži za izvršenika i da se ovakvim načinom izvršenja postiže cilj i svrha izvršenja.

“Prilikom odmjeravanja visine novčane kazne kao upravne mjere uzete su u obzir imovinske prilike izvršenika uvidom u centralizovani obračun zarada (COZ) i izvještaj o prihodima i imovini direktorice ASK-a i to: imovinsko stanje, visina ličnih primanja, drugi prihodi i obaveze, te s tim u vezi ocijenjeno je da visina izrečene novčane kazne predstavlja prihvatljiv izdatak, najblaži za izvršenika, a posebno dovodeći to u vezu i sa činjenicom da se radi o instituciji u okviru čijeg djelokruga rada je prevencija korupcije, kao i da je pribavljena materijalna korist usljed utvrđenih nepravilnosti”, naglasila je Perućica, pišu Vijesti.

“Zaključak inspektorke prinudno izvršava organ nadležan za javne prihode, pa će u slučaju neizvršenja novčane obaveze, inspektorka dostaviti zaključak sa klauzulom izvršnosti ovom organu na postupak prinudne naplate”, stoji u zaključku koji potpisuje glavna budžetska inspektorka Jelena Perućica.

Iz Budžetske inspekcije je obraloženo da je Perović sebi potpisivala rješenja o zaradi kojim je utvrđeno pravo na varijabilni dio, ali i rješenja za rad duži od punog radnog vremena (prekovremeni rad), suprotno propisima, jer za to nije bila ovlašćena.

“Istim rješenjem određen je rok za otklanjanje nepravilnosti, kao obaveza obavještavanja od strane subjekta nadzora da li je naređena obaveza izvršena. Nakon donošenja rješenja o naredbi, direktorica Agencije je obavijestila budžetsku inspektorku da ne može da izvrši obavezu, jer je nerazumljiva, kontradiktorna, te da kao neovlašćeno lice ne može da postupa u konkretnom slučaju, da se ovakvom naredbom gura u zonu krivične odgovornosti, kao i da je rješenje o naredbi nezakonito,…”, navodi se u zaključku od 25. aprila, prenose Vijesti.

Jelena Perović uhapšena je 17. aprila zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj. Negirala je krivicu i brani se sa slobode, ali su joj određene mjere nadzora - zabrana napuštanja stana, zabrana pristupa i sastajanja sa određenim osobama i oduzimanje putne isprave.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.