Mujović: Ukoliko rukovodstva EPCG i Željezare ne budu valjano radila svoj posao, tražiću smjenu odgovornih

Mujović: Ukoliko rukovodstva EPCG i Željezare ne budu valjano radila svoj posao, tražiću smjenu odgovornih

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović odlučan je u namjeri da enegetski sektor dovede u red.

U razgovoru za portal CdM ministar poručuje – u slučaju da rukovodstva EPCG i Željezare ne budu radila svoj posao na valjan način, zahtijevaće personalnu odgovornost.

Govoreći o situaciji u Željezari, Mujović kaže da je Komisija za sprovođenje postupka javnog poziva za davanje u zakup kapaciteta Kovačnice i Čeličane, nakon dva neuspješna javna poziva, dala preporuku da se otpočne pregovarački postupak sa svim kompanijama koje su izrazile spremnost za poslovnu saradnju. Planirano je da pregovori otpočnu 8. maja 2024. 

“29. aprila sam imao radni sastanak sa predstavnicima menadžmenta kompanije od kojih sam tražio jasan Biznis plan i precizne rokove za njegovu realizaciju, kako se u narednim mjesecima, bez obzira na ishod pregovaračkog postupka ne bi desila situacija da radnici Željezare štrajkuju i traže ono što im po zakonu pripada”, navodi on.

Ukazuje na to da unutrašnja organizacija unutar EPCG i Željezare mora biti najbolja moguća kako bi se izbjeglo da bilo kakav propust onemogući obavljenje aktivnosti, a na bazi kojih zaposleni ostvaruju lični dohodak.

“U slučaju da rukovodstva EPCG i Željezare ne budu radila svoj posao na valjan način, najavljujem da ću zahtijevati personalnu odgovornost”, jasan je ministar.

SOLAR Gradnja ima perspektivu – ako svi budu radili ono za šta su plaćeni

Odgovarajući na pitanje da li je poslovanje SOLAR Gradnje ugroženo, te da li ta kompanija ima budućnosti, Mujović navodi da SOLAR Gradnja ima perspektivu u slučaju da svi rade ono zašto su plaćeni.

“Menadžment mora biti aktivan na tržištu, preko odgovarajućih službi promovisati građanstvu ugradnju solarnih panela i benefite koje mogu očekivati od tog projekta. Moraju voditi računa o nabavkama i korišćenju optimalnog broja zaposlenih, dok radnici treba da instaliraju najmanje 4MW (megavata) solarnih panela na mjesečnom nivou”, ističe Mujović.

Upozorava da svaka devijacija od navedenog ruši profitabilnost kompanije i njen opstanak dovodi u pitanje.

“Ministarstvo će pratiti aktivnosti i biti u direktnom kontaktu sa najodgovornijim licima u kompaniji”, dodaje ministar enegetike i rudarstva.

Politički uticaj

Upitan da kaže da li politika i dalje vodi glavnu riječ u kompanijama energetskog sektora, te da li to i koliki problem stvara kada govorimo o budućnosti ovih kompanija i njihovim rezultatima, ministar odgovara potvrdno.

“Vrlo jasan odgovor, DA. Politika i dalje ima uticaja na poslovanje kompanija energetskog sektora i biće tako sve dok i jedan član menadžmenta bude biran po partijskom ključu. Moj cilj kao ministra je da proces pune profesionalizacije zaživi što prije, ali realnost i inertnost procesa upućuju da se isto ne može desiti tako brzo. Mnogo političkih subjekata u vlasti znači i mnogo zahtjeva, borbu za zadovoljenje političkih aspiracija i udaljavanje od principa meritokratije”, zaključio je Mujović. 

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.