Viši sud nije prihvatio garancije porodice i prijatelja da okrivljeni za šverc cigareta neće pobjeći

Viši sud nije prihvatio garancije porodice i prijatelja da okrivljeni za šverc cigareta neće pobjeći

Odbijeno jemstvo od 229.000 eura za slobodu Zorana Đukanovića

Sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša odbila je jemstvo od 229.000 eura u nekretninama kojim su porodica i prijatelji Zorana Đukanovića garantovali da bi se ovaj optuženi sa slobode branio od optužbi Specijalnog tužilaštva da je kao član kriminalne organizacije učestvovao u švercu cigareta, potvrđeno je Pobjedi iz Višeg suda.

Đukanović je uhapšen 20. februara sa Dejanom Jokićem, Golubom Vojinovićem, Draganom Backovićem, Milenkom i Radojem Rabrenovićem i Markom Mijuškovićem.

Dan ranije lisice na ruke stavljene su Aleksandru Mijajloviću. On je 24. aprila izašao iz Istražnog zatvora nakon što je prihvaćeno jemstvo od 1,1 milion eura za njegovu slobodu.

Sutkinja za istragu Suzana Mugoša je 20. februara svim uhapšenima odredila pritvor zbog opasnosti od bjekstva, dok je u odnosu na Đukanovića pritvor odredila dodatno i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela s obzirom na njegovu raniju osuđivanost što, kako je navela, ukazuje da je „sklon vršenju krivičnih djela“.

Prema navodima rješenja o određivanju pritvora, Đukanović se sumnjiči da je prihvatio zadatak da od drugih članova kriminalne organizacije kupuje i preuzima neocarinjene cigarete, različite vrste i količine, čuva ih na neutvrđenim lokacijama.

Njegov zadatak je, prema stavu SDT-a, bio i da vrbuje druge osobe za pripadnike kriminalne organizacije u cilju pronalaska kupaca i prodaje cigareta, da prodaje i rastura neocarinjene cigarete, prenosi ih preko carinske linije uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora, radi dalje prodaje, rasturanja ili prikrivanja na teritoriji Crne Gore, ali i da određuje cijenu, način plaćanja i preuzima novac za isporučene cigarete.

SDT je u izviđaju prikupilo dokaze na osnovu kojih se zaključuje da je Đukanović sumnjiv da se u toku 2020. do marta 2021. godine, u Crnoj Gori, djelujući u okviru kriminalne organizacije, shodno svojoj ulozi i zadacima, bavio prodajom, rasturanjem i prikrivanjem neocarinjene robe - cigareta.

- On je od okrivljenog Dejana Jokića i drugih sada neidentifikovanih pripadnika kriminalne organizacije, u više navrata i u velikim količinama, kupovao i tako nabavljao neocarinjene cigarete različitih marki, a potom ih prodavao drugim pripadnicima kriminalne organizacije - navodi se u rješenju o određivanju pritvora.

Tužilaštvo je iz poruka poslatih preko SKY aplikacije utvrdilo da je Đukanović u toku 2020. i 2021. godine prodavao cigarete sada nepoznatom pripadniku kriminalne organizacije, koji na aplikaciji SKY Ecc koristi nalog sa šifrom DCFC13.

- Neutvrđenog dana početkom marta 2021. godine, prodao je sada nepoznatim osobama, pripadnicima kriminalne organizacije, ukupno 320 paketa cigareta različite marke koje su policijski službenici u Banjaluci, u Bosni i Hercegovini, pronašli i oduzeli od istih - navodi se u dokumentu koji potpisuje sutkinja Mugoša.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.