Iz državne kase izdvojeno 78.000 eura za projekat obnove užeg dijela varošice Murino

Iz državne kase izdvojeno 78.000 eura za projekat obnove užeg dijela varošice Murino

Uskoro bi trebalo da počne izrada Glavnog projekta za obnovu užeg dijela Murina, koji podrazumijeva i izgradnju mosta koji bi odgovarao izgledu mosta koji je porušen tokom Nato bombardovanja 1999. godine.

To je kazao mještanin i poslanik u Vladi Crne Gore Milun Zogović prilikom nedavnog obilježavanja 25 godina od kako je Murina doživjela veliko razararanje od strane NATO snaka, koje su projektilima iz vazduha potpuno razorile ovu varošicu smještenu između Andrijevice i Plava.

– Nadamo se da će država, nakon 25 godina, smoći snage da obnovi Murino i vrati izgled murinskom mostu po kome je ova varoš bila prepoznatljiva – kazao je Zogović, na duhovnoj akademiji upriličenoj povodom pomenutog događaja u Murinu.

Iz Mjesne zajednice Murino za "Dan" su potvrdili da je zahvaljujući amandmanu koji je podnio poslanik Zogović iz državne kase izdvojene 78.000 eura za pomenute svrhe.

– Obaviješteni smo da su obezbijeđena sredstva za izradu Glavog projekta za obnovu Murina, što je kod lokalnog stanovništva naišlo na odobravanje i vratilo tračak nade da za ovu varošicu, koja je svojevremeno bila meta NATO biombardovanja, dolaze bolju dani. Hoćemo da se nadama da će država konačno vratiti dug ovom narodu koji i dan danas oplakuje nevino stradale civile koji su pošli u smrt zahvaljujući NATO projektilima. Posebno raduje što je planirano da se postojeći most koji je podignut nakon bombardovanja rekonstruiše, čime bi poprimio isti oblik kao stari most koji je bio simbol ovog kraja – naglasio je predsjednik MZ Murino Branislav Otašević, dodajući da vjeruje da će i lokalna uprava iz Plava dati puni doprinos da se zamišljeni projekat realizuje.

Mještani podsjećaju da je stari most u Murinu građem 1925 godine po projekti koji je osmislio poznati ruski inženjer, Ivan Jegorovič Sukurenko. Navode da su kamenje za most, koje je bilo istog oblika i veličine klesali poznati neimari iz ovog kraja.

– Sukurenko je ubijen od strane balista 1944. godine, a njegov most na Murinu srušila je NATO avijacija 1999. godine. Ostale su fotografije da svjedoče o kamenom mostu koji je spajao dvije obale, o djelu velikog ruskog neimara. Te slike će sačuvati od zaborava veliko djelo velikih ljudi, kao i nedjelo onih koji ga sravniše sa zemljom. Hoćemo da vjerujemo da ćemo ovdje ponovo imati ćupriju slučnu onoj Sukurenkovoj koja će spajati ljude i otvarati nove razvojne stranice ovoga kraja – naglasio je Otašević.

Murinjani ističu da država Crna Gora do sada nije ništa praktično uradila da zaustavi iseljavanje stanovništva iz Murina i da podsticaj razvojnim projektima.

– Novac za podizanje spomen česme u Murini posvećenoj nevino stradalim žtrvama obezbijeđene su iz kase bivše Savezne Republike Jugoslavije, kao i za sanaciju određenih šteta od bombardovanja. Sa druge strane država Crna Gora nije uradila ništa da da podsticaj da se ovdje, kroz realitaciju određenih projekata, održi kontinuitet života. Naprotiv, dobija se utisak da je ovdje sve rađeno kako bi život stao – konstatovali su mještani Murina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.