Velike poplave u Keniji, broj stradalih porastao na 238
Foto: EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

Velike poplave u Keniji, broj stradalih porastao na 238

U poplavama uzrokovanim obilnim kišama koje traju već tri sedmice u Keniji stradalo je najmanje 238 ljudi.

Kako prenose agencije, portparol kenijske vlade Isak Maura rekao je novinarima da se još 75 osoba vode kao nestale.

U međuvremenu, vlasti su upozorile na približavanje uragana Hidaja, navodeći da on predstavlja prijetnju za priobalno područje.

Vlasti su objavile da je ribolov zabranjen do daljnjeg.

Upozoravajući da se i narednih dana očekuju obilne padavine i jak vjetar, stručnjaci su pozvali građane da budu oprezni i ubrzaju napore evakuacije. Akcije potrage i spašavanja se nastavljaju u područjima pogođenim poplavama.

Kenijski predsjednik Vilijam Ruto dao je naredbu da se obezbijedi zemljište koje će se koristiti kao privremeni kamp za građane pogođene poplavama.

Osim Kenije, poplave uzrokovane obilnim kišama pogodile su još nekoliko istočnoafričkih zemalja poput Ruande, Tanzanije, Burundija i Demokratske Republike Kongo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.