Barjaktari smijenio načelnike i sekretare iz Force
OMER BAJKTARI/ -M.K.

Barjaktari smijenio načelnike i sekretare iz Force

Predsjednik Opštine Ulcinj, inače funkcioner Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, Omer Barjaktari smijenio je načelnike i sekretare iz redova doskorašnjeg koalicionog partnera Force, čiji je predsjednik Genci Nimanbegu, potvrđeno je "Danu" iz više izvora u ulcinjskoj opštini.

Prema informacijama lista Dan, predsjednik ulcinjske opštine smijenio je rukovodioce Službe spasavanja, Sekretarijata za privredu, Sekretarijata za investicije i Sekretarijata za lokalnu samoupravu. Svi oni su članovi Force.

U junu je trebalo da dođe do rotacije vlasti u ovom gradu, po koalicionom sporazumu, i na mjesto predsjednika Opštine trebalo je da dođe predstavnik Force, najvjerovatnije Ardijan Mavrić, koji je trenutno predsjednik Skupštine, ali sada je gotovo izvjesno da do toga neće doći. Problem između Force i GP URA aktuelan je već mjesec, jer u Barjaktarijevom taboru tvrde da je Forca počela pregovore sa drugim partijama još 1. aprila i to bez znanja GP URA.

– Sve je počelo 1. aprila kada je Forca pozvala, iza leđa GP URA, albanske stranke da prave koaliciju. Naša je procjena da Forca i Demokratska partija žele da vrate Demokratsku partiju socijalista na vlast. Sigurni smo da neće uspjeti u tome, jer je Demokratska unija Albanaca odlučila da podrži GP URA, a ostaje da se predstavnici Demokrata odluče – saopštio je sagovornik "Dana" iz ulcinjske opštine, koji je želio da ostane anoniman.

Shodno koalicionom sporazumu, početkom juna URA bi čelnu poziciju u najjužnijoj opštini, u naredne dvije godine, do redovnih izbora, trebalo da prepusti Forci, a da od nje preuzme funkciju šefa lokalnog parlamenta.

U najjužnijem crnogorskom gradu u toku je žestoka borba za odbornike kako bi se obezbijedila većina u lokalnom parlamentu. Ukoliko GP URA uspije da obezbijedi većinu, Omer Barjaktari će, najvjerovatnije, ostati i dalje predsjednik Opštine Ulcinj. Ukoliko druga strana uspije da obezbijedi većinu odbornika, onda će predsjednik Opštine biti Ardijan Mavrić, a predsjednik Skupštine opštine predstavnik Demokratske partije socijalista.

Juče nije bilo moguće dobiti izjavu od bilo kojeg učesnika u ovim procesima u Ulcinju.

Omer Barjaktari je ranije izjavio da je URA maksimalno poštovala svaki politički dogovor i sporazum, iako to, kako tvrdi, ponekad od drugih konstituenata nije bilo tako.

– Time smo pokazali ogroman demokratski kapacitet. Svaki sporazum zavisi od dviju strana, a ovaj naš od nekoliko, pa samim tim i poštovanje toga ne zavisi samo od nas – naveo je on.

Kaže da se URA uvijek zalagala da bi vladajuća koalicija u Ulcinju trebalo da bude što šira i politički jača.

– Jer svako vrijeme donosi nove izazove. U tom kontekstu smo vodili neke pregovore i vidjećemo u narednom periodu kako će to rezultirati. Ono što možemo garantovati jeste da neće biti vraćanja na stari način upravljanja opštinom koji je sprovođen u poslednjih 20 godina gdje su glavne stavke bile korupcija, lični interesi, razne političke spletke i slično – kazao je tada Bajraktari.

Smatra da je Ulcinj zakoračio u novu etapu razvoja i da će URA dati ključni doprinos da tako i ostane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.