EPCG zainteresovana za iskustva Slovenije u sektoru energetike

EPCG zainteresovana za iskustva Slovenije u sektoru energetike

EPCG zainteresovana za iskustva Slovenije u sektoru energetike

Elektroprivreda (EPCG) je zainteresovana za zajedničke aktivnosti sa slovenačkim kompanijama na polju energetike i otvorena je za iskustva i preporuke Slovenije u tom sektoru.

Ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori, Bernarda Gradišnik, danas je, tokom posjete EPCG, razgovarala sa predsjednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem, izvršnim direktorom Ivanom Bulatovićem i njihovim saradnicima.

„Predstavljeni su strateški projekti EPCG, prvenstveno u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), kao dio investicionog ciklusa vrijednog oko 400 miliona EUR. Razmotrene su i mogućnosti saradnje slovenačkih kompanija na polju energetike i IT sigurnosti“, navodi se u saopštenju EPCG.

Đukanović je upoznao Gradišnik sa rezultatima kompanije i istakao da je posljednje tri godine napravljen dobar plan.

On je naglasio značaj razvojnih projekata na polju zelene tranzicije, ističući važnost realizacije projekta Solari 3000+ i 500+ u skladu sa poslovnom filozofijom „proizvodi gdje trošiš“.

„Do kraja godine, na krovovima u Crnoj Gori biće instalirano približno 100 megavata (MW) snage solarnih panela", tvrdi Đukanović. 

Predstavnici EPCG upoznali su Gradišnik i sa ogromnim hidroenergetskim i solarnim potencijalima Crne Gore, kao i mogućnostima korišćenja postojeće hidroenergetske infrastrukture za priključenje solarnih elektrana.

Bilo je riječi i o hidroelektrani (HE) Komarnica, ali i značaju priključenja agregata A8 u HE Perućica, kao i valorizacije Bilećkog jezera.

Bulatović je iskazao zainteresovanost za zajedničke aktivnosti sa slovenačkim kompanijama na polju energetike.

On je istakao da je veoma važno koristiti iskustva i preporuke Slovenije, kao članice Evropske unije (EU), tim prije što EPCG nastoji da prilikom realizacije energetskih projekata do kraja ispoštuje evropsku regulativu.

„Naše investicione ambicije su jasne - čista energija i zdrava životna sredina“, poručio je Bulatović.

Gradišnik je kazala da je zadovoljna time što EPCG ima razvojnu viziju zelene energetske tranzicije, značajan kapacitet u pogledu korišćenja obnovljivih izvora energije i što uz puno poštovanje međunarodnih stanadarda efikasno unapređuje stanje u energetici.

Ona je apostrofirala i značaj razmjene iskustava između dvije zemlje, pa je menadžmentu EPCG predstavila predstavnike kompanije iz Ljubljane koji imaju partnere u Crnoj Gori, a bave se zaštitom od sajber napada.

Predstavnik kompanije Creoplus, Mitja Trampuž, istakao je važnost pravljenja plana, dizajniranja i održavanja sistema sajber zaštite za kompanije.

On je predložio saradnju kako bi se uspješno suočili sa sajber napadima koji nas, kako je naveo, očekuju u budućnosti.

Izršni rukovovodilac Direkcije za ICT i DTP u EPCG, Brano Poleksić, saopštio je da EPCG ima razvijenu IT infrastrukturu, te da je pokrenuta procedura u slučaju sajber napada. 

„Svjesni opasnosti od sajber napada, već smo pokrenuli proceduru u slučaju takve neprijatnosti, ali svakako je važno razumjeti i uzeti u obzir svaku informaciju od partnera i stručnjaka, kako bi se pravovremeno onemogućilo pravljenje štete bilo kom sistemu“, zaključio je Poleksić.

IZVOR:Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.