Generalna skupština podržala palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN, za rezoluciju glasala i Crna Gora

Generalna skupština podržala palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN, za rezoluciju glasala i Crna Gora

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je danas palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN.

Palestina je rezolucijom priznata kao "kvalificirana za članstvo" i preporučeno je Vijeću sigurnosti UN-a da "ponovno povoljno razmotri to pitanje".

Skupština je usvojila rezoluciju sa 143 glasa "za" i devet "protiv", dok je 25 zemalja bilo "suzdržano".

Protiv su glasale Argentina, Češka, Mađarska, Mikronezija, Nauru, Palau, Papua Nova Gvineja, te SAD i Izrael. Za rezoluciju su glasale Rusija, Kina i Francuska, dok su Njemačka i Ujedinjena kraljevina bile suzdržane.

Od zemalja regiona, za rezoluciju su glasale Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, dok su Albanija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija bile suzdržane.

Glasanje 193-člane Generalne skupštine bilo je globalno istraživanje potpore palestinskom nastojanju da postane punopravna članica UN-a što je potez koji bi zapravo značio priznanje palestinske države, nakon što su Sjedinjene Države prošlog mjeseca uložile veto u Vijeću sigurnosti UN-a, piše AP.

Rezolucija ne daje Palestincima punopravno članstvo u UN-u, već ih jednostavno priznaje kao kvalificirane za pridruživanje.

Rezolucija Generalne skupštine "određuje da Država Palestina ... stoga treba biti primljena u članstvo" i "preporučuje da Vijeće sigurnosti ponovno pozitivno razmotri to pitanje".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.