Ispred Specijalnog državnog tužilaštva održaće se protest građana jer su nezadovoljni postupanjem institucija prema bivšem glavnom specijalnom tužiocu

Ispred Specijalnog državnog tužilaštva održaće se protest građana jer su nezadovoljni postupanjem institucija prema bivšem glavnom specijalnom tužiocu

Crnogorski PEN centar je u četvrtak saopštio da odgovornost za stanje u kojem se nalazi danas Milivoje Katnić u prvom redu pripada Miloradu Markoviću, Vladimiru Novoviću, Milošu Šoškiću i Goranu Šćepanoviću.

Ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva danas u 18 sati održaće se još jedan protestni skup na kojem će

biti iskazana podrška bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću koji je uhapšen 14. aprila ujutro pod optužbom da je zloupotrijebio službeni položaj.

Katniću je određen pritvor nakon čega je počeo štrajk glađu, a od ove sedmice prekinuo je da uzima i vodu, zbog čega mu je zdravlje ozbiljno narušeno.

Skup je, kao i prethodna dva, najavljen na društvenim mrežama, a odvijaće se pod sloganom „Potonja je ura – Spasimo život Milivoju Katniću“.

Ovo je treći skup građana koji, nezadovoljni odlukom da Katnić koji je neposredno prije hapšenja imao emboliju pluća bude u pritvoru, upozoravaju na nehuman odnos.

Crnogorska dijaspora iz Slovenije pridružuje se apelu crnogorskih intelektualaca, PEN centra, CEMI-ja i građana Crne Gore povodom zahtjeva za, kako kažu, spašavanje života Milivoja Katnića.

Kako su naveli, i nakon mjesec kršenja ljudskih prava Katniću, ne nazire se kraj ovom performansu.

– Naprotiv, povećava se pritisak na njega, na njegovo zdravstveno fizičko i mentalno zdravlje. Iscrpljen od bolesti, štrajka glađu i žeđu, jasno je da Katnić nema namjeru, niti ima moći da bježi iz države. Dakle, suluda je izjava da je u zatvoru zbog rizika od bjekstva. Takođe je suludo vjerovati da će on uticati na svjedoke. Na koga? Koji svjedok će doći njemu na vrata kada mu kuću dnevno obilaze policajci i broje sadnice jabuka. Dakle, i taj izgovor je sulud, kao i sve što rade ovi sudovi, odnosno, njihovi pojedinci, naveli su iz crnogorske dijaspore iz Slovenije.

Oni su pozvali, kako su naveli, „režisere ove države“: Milorada Markovića, Vladimira Novovića, Miloša Šoškića i Gorana Šćepanovića da prestanu sa unaprijed smišljenim ubijanjem Milivoja Katnića.

– Zahtijevamo da se pusti da se brani sa slobode, jer nema bojazni ni mogućnosti za bjekstvo ili uticaja na svjedoke. Ukoliko ima elemenata za krivičnu odgovornost, ostajemo dosljedni da mu se mora suditi. Ali prije toga mu je potrebno dokazati krivicu – naveli su.

Oni od nadležnih traže da odmah prestanu sa ubijanjem Katnića ili bilo kojeg drugog čovjeka, te da ga uz mjere predostrožnosti, ako to smatraju neophodnim, puste da se brani sa slobode i da se liječi, a oni za to vrijeme da pripreme optužnicu.

Crnogorski PEN centar je u četvrtak saopštio da odgovornost za stanje u kojem se nalazi danas Milivoje Katnić u prvom redu pripada Miloradu Markoviću, Vladimiru Novoviću, Milošu Šoškiću i Goranu Šćepanoviću.

Oni su pozvali čelnike tužilaštva da po hitnom postupku obustave progon i povuku nezakonita rješenja, te time obezbijede Milivoju Katniću pravo na život, a potom i da se u transparentnom i zakonitom postupku suoči s eventualnim optužbama.

Katnić je 14. aprila, uz nekadašnjeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, uhapšen zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj skidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru

Dotadašnjem šefu kriminalne organizacije iz Beograda Veljku Belivuku i njegovom kompanjonu Marku Miljkoviću. On već 27 dana štrajkuje glađu zbog političkog progona, a od 6. maja odbija i vodu zbog toga što specijalni tužilac Miloš Šoškić i sudija za istragu Goran Šćepanović u kontinuitetu krše njegova zakonom garantovana prava i pokušavaju da osujete njegovo učešće u postupku i saslušavanje svjedoka u istrazi koja se vodi protiv njega.

Na sve to ukazali su građani koji su se okupili u četvrtak, u znatno većem broju nego 22. aprila. Na prvom protestnom skupu ispred zgrade SDT-a prosuli su crvenu boju koja simbolizuje „crnogorsku krv“, a u četvrtak su izveli performans paljenjem svijeća za korumpirane institucije i „umrlo pravosuđe“. Građani su transparentima ukazali da ne prihvataju neselektivnu pravdu, zahtijevali poštovanje Ustava, zakona i ljudskih prava. 

IZvor:POBJEDA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.