Bijelo Polje: Održan seminar

Bijelo Polje: Održan seminar "Stop diskriminaciji žena sa invaliditetom u ruralnom području"

U Bijelom Polju održan je seminar na temu zaštite lica s invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti. Seminar je organizovan u sklopu projekta “STOP diskriminaciji žena s invaliditetom u ruralnom području opština Bijelo Polje i Mojkovac, koji realizuje NVO Opštinsko udruženje multiple skleroze Bijelo Polje u partnerstvu sa Organizacijom slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Autor prezentacije Miloš Kljajević, rukovodilac Odjeljenja za ljudska i manjinska prava u Opštini Bijelo Polje, je na jednostavan, precizan i prilagodljiv način članicama i članovima oba udruženja kao ciljnoj grupi, približio izloženost višestrukoj diskriminaciji žena i djevojaka s invaliditetom i u tom pogledu, koje mjere treba preduzeti, kako bi im se obezbijedilo ravnopravno ostvarivanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda.

- Na osnovu svega izloženog i prezentovanog o diskriminaciji nad ženama, djevojkama i djevojčicama s invaliditetom, vidovima podrške koja je potrebna njima i njihovim porodicama, kao i određenih istraživanja, mogli bi se izvesti zaključci i preporuke -   naglasio je Kljajević.

Bitni zaključci i preporuke su,unaprijediti postojeći pravni okvir u oblasti diskriminacije i zaštite od nasilja i stalno raditi na adekvatnom sprovođenju postojećeg pravnog okvira za žene i djevojke s invaliditetom. Uključiti žene i djevojake s invaliditetom u politike koje se tiču rodne ravnopravnosti ali takođe uključiti i rodnu perspektivu u politike koje se tiču invaliditeta. Uključiti žene i djevojke s invaliditetom u procese donošenja odluka koje ih se tiču. Redovno sprovoditi edukacije žena i djevojaka s invaliditetom o višestrukoj i intersekcijskoj diskriminaciji, pojavnim oblicima nasilja i mehanizmima zaštite od istih, itd.

- Da bi se sve ovo sprovelo, Crna Gora mora aktivno raditi na identifikaciji i uklanjanju struktura koje stvaraju nejednake uslove za žene s invaliditetom, dubinske reforme u svim sektorima, koje podrazumijevaju mjere za eliminaciju uticaja višestruke i instersekcijske diskriminacije, ali i podizanju svijesti i izgradnji kapaciteta za suzbijanje stigme i diskriminacije zasnovane na invaliditetu - zaključio je autor prezentacije Kljajević.

Seminaru su prisustvovali predsjednica NVO OUMSBP Lidija Guberinić, sekretar Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac Mirsad Dlakić, psihološkinje Antonija Zejak i Rada Femić, specijalisti pravnih nauka Sanida Šabović i Mirza Guberinić.

Izvor:Pojeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.