SKANDAL: Direktorica škole u Nikšiću zabranila izvođenje pjesme “Crna Goro” jer bi smetala Kovačeviću?

SKANDAL: Direktorica škole u Nikšiću zabranila izvođenje pjesme “Crna Goro” jer bi smetala Kovačeviću?

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija M portalu je saopšteno da će u skladu sa svojim nadležnostima tražiti izjašnjenje direktorice o ovom slučaju i potom nas obavijestiti

Povodom Dana osnovne škole „Jagoš Kontić“ u Straševini kod Nikšića danas će biti održan svečani program, ali će gosti na svečanosti biti uskraćeni za izvođenje pjesme „Crna Goro“ koja je posvećena zemlji u kojoj se nalazi škola.

Prema saznanjima M portala, direktorica škole Ranka Laković naložila je nastavnici muzičkog vaspitanja Dari Vujović da iz programa izostavi izvođenje pjesme Gorana Pejovića Gule „Crna Goro“. Učenički hor je naime, mjesecima unazad uvježbavao repertoar za Dan škole, ali direktorica po svemu sudeći ima svoje razloge zbog kojih se odlučila na ovaj potez.

Prema našim nezvaničnim saznanjima Danu škole bi trebalo da prisustvuje predsjednik opštine Nikšić, Marko Kovačević, čijim „svilenim ušima“ vjerovatno ne bi godili stihovi koji veličaju Crnu Goru.

Zabrana izvođenja pjesme koja veliča Crnu Goru u školi koja nosi ime po čuvenom učesniku u mnogim akcijama, koje su izvodile partizanske jedinice u okolini Nikšića, kao i u čuvenoj Pljevaljskoj bici, po svemu sudeći pokušaj je da se ugodi prvom čovjeku Nikšića.

To je isti onaj čovjek koji tvrdi da ne propagira četništvo, a koji je svojevremeno bio čak i na otkrivanju spomenika Draži Mihailoviću u Bileći.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija M portalu je saopšteno da nijesu upoznati sa ovi slučajem. Rečeno nam je da ćemo blagovremeno biti obaviješteni o tome na koji način je organizovana proslava, odnosno da li je i zašto suspendovano horsko izvođenje pjesme „Crna Goro“.

„U skladu sa svojim nadležnostima, tražićemo izjašnjenje direktorice i potom Vas obavijestiti“, saopšteno nam je iz Ministarsva prosvjete, nauke i inovacija.

Naši pokušaji da stupimo u kontakt sa direktoricom škole su ostali bezuspješni jer se na jedni raspoloživi školski broj telefona niko nije javljao ni juče ni danas.

Ni nastavnica Dara Vujović takođe nije odgovarala na naše pozive.

Podsjetimo da je prošle godine istom prigodom, za Dan škole školski hor pod vođstvom iste nastavnice izveo pjesmu „Gorsko oko“, u kojoj se veliča domovina Crna Gora.

Video snimak iz Nikšića na kojem nastavnica Vujović, koja sa Cetinja svaki dan putuje do škole u Straševinu kod Nikšića, sa dječijim horom izvodi pjesmu „Gorsko oko“, bio je viralan na društvenim mrežama i naišao na oduševljenje širom Crne Gore. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.