AMANDMANI NISU PROŠLI: Hoće li sada Knežević i Mandić rušiti Vladu ili su fotelje ipak previše udobne?
foto:Standard

AMANDMANI NISU PROŠLI: Hoće li sada Knežević i Mandić rušiti Vladu ili su fotelje ipak previše udobne?

Amandmani koje je Crna poslala na Rezoluciju o Srebrenici nijesu prošli i nijesu uvršteni u istu. Iako se danima pričalo da sve to Crna Gora planira da sugeriše amandmanima se već nalazi u Rezoluciji diplomatska egzibicija je ipak sprovedena, a završila se diplomatskim fijaskom. Tako se sad nakon neuspjelog djelovanja Vlade, a sve u cilju umirenja prosrpskih političara vladajuće večine postavlja pitanje da li će istaknuti prvaci ''srpskog sveta'' u Crnoj Gori progutati žabu i ostati u udobnim foteljama ili će se drznuti da sruše Vladu Milojka Spajića.

Iako je Andrija Mandić najavio da će njegova partija dati podršku Vladi CG da glasa za Rezoluciju o Srebrenici sa sve uvrštenim amandmanima Vlade, sada se postavlja pitanje kad isti nijesu uvršteni u finalni tekst Rezolucije da li će Mandić progutati žabu ili će sa ostalim saborcima iz korpusa pro srpskih partija srušti Vladu Milojka Spajića.

No, prije nego se baci u razmišljanje po njegovim najavama vrišiće konstantan pritisak na Spajića da za Rezoluciju o Srebrenici uopšte ne glasa, čime bi sebe poštedio muka dal’ rušiti vladu ili ostati u udobnim foteljama.

Tako nešto mu trenutno ide na ruku jer bi Vlada se mogla naći uvrijeđena zato što amandmani nijesu uvršteni u finalni tekst Rezoluciji pa poput malog djeteta kad mu se ne kupi sladoled odlučiti da se buni i ne glasa za Rezoluciju.

No, tako nešto teško da bi bilo dobro prihvaćeno kod zapadnih partnera istih onih koji nam pomažu da ostvarimo strateški cilj ulaska u EU.

Ukoliko se pak Spajić odluči da glasa za Rezoluciju o Srebrenici suočava se sa prijetnjama koje ponajviše dolaze od predsjednika DNP-a Milana Kneževića, koji je rekao da teško mogu nastaviti da podržavaju njegovu Vladu, ako Crna Gora bude glasala za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Na sličnom fonu je i njegov sadkorašnji koalicioni partner Andrija Mandić, koji je saopštio da će mobilisati SPC u pokušaju da premijera spriječi u „ jednoj lošoj i opasnoj namjeri “.

Ipak teško je vjerovati da će Knežević i Mandić tek tako srušiti parlamentarnu većinu sad pred rekonkstrukciju Vlade u kojoj će njihove partije dobiti ministarska mjesta. Ako se po jutru dan poznaje djelovanje parlamentarne većine do sada je bilo poput psa koji laje ali ne ujeda. Smetale su im mnogo stvari ali su uz početnu buku vrlo brzo zašutali, a sve u cilju ostanka na vlasti, jer se ni Mandić ni Knežević više ne drže ni vlastite ideologije.

Ruku na srce i premijer Spajić im je u tome pomogao, jer država je ostala i gluva i nijema na njihove poteze i izjave, poptu trobojke u kabinetu Andrije Mandića, posjete Milorada Dodika, kršenje zakna predsjednika opštine Pljevlja itd…

A i Mandić i Knežević su makar što se tiče Rezolucije o Srebrenici oprost za to što će oni stoički izdržati u svojim foteljama tražili od žrtava logora u Jasenovcu, jer je njihova žrtva beznačajna u poređenju žrtve koju Mandić i Knežević moraju podnijeti da budu na rukovodećim funkcijama zemlje NATO članice i one zemlje koje je priznala Kosovo.

Tako da kad su već mogli da se odreknu svojih ideologija, ova Rezolucija im i neće teško pasti, jer će nakon 23.maja biti stara vijest, a Mandić i Knežević moći će da nastave da uživaju u blagodetima koje funkcije nose.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.