Još četiri medija zabranjena u Evropi: Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rosijska gazeta na
Ilustracija

Zbog ruske propagande

Još četiri medija zabranjena u Evropi: Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rosijska gazeta na "crnoj listi" EU

Savjet Evropske unije (EU) je danas odlučio da se u EU obustavi emitovanje još četiri medija koji šire i podržavaju rusku propagandu i agresorski rat protiv Ukrajine: Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rosijska gazeta.

EU je prethodno sankcionisala ruske državne medije Raša tudej i Sputnjik.

Savjet EU je saopštio da su ti mediji pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom rukovodstva Rusije i da su od suštinskog i instrumentalnog su značaja u pokretanju i podršci ruskog rata protiv Ukrajine, kao i za destabilizaciju zemalja susjednih Rusiji.

Te danas dogovorene mjere neće spriječiti ciljane medije i njihovo osoblje da u EU obavljaju druge aktivnosti - istraživanje i intervjue.

"Rusija se angažovala u sistematskoj međunarodnoj kampanji manipulacije medijima i informacijama, miješanja i ozbiljnog izvrtanja činjenica kako bi opravdala i podržala svoju agresiju na Ukrajinu u punom obimu i unaprijedila svoju strategiju destabilizacije susjednih zemalja, i EU i njenih država članica", navodi se u saopštenju.

Aktivnosti propagande, manipulacije informacijama i miješanja su više puta i dosljedno bile usmjerene na ukrajinsku državu i njene vlasti, ukrajinske građane, kao i evropske političke stranke, posebno tokom izbornih perioda, kao i na civilno društvo, tražioce azila, etničke manjine u Rusiji, na funkcionisanje demokratskih institucija u EU i njenim državama članicama.

Članice EU načelno su se u četvrtak složile da dodaju četiri ruska državna medija na listu entiteta pod sankcijama, optužujući ih za propagandu.

Rusija je upozorila EU da ne sankcioniše medije. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da će Kremlj uzvratiti mjerama protiv zapadnih novinara u Moskvi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.