Čestitke povodom Dana nezavisnosti

Čestitke povodom Dana nezavisnosti

Crna Gora sjutra obilježava Dan nezavisnosti 21. maja, 18 godina od kada je na referendumu obnovila državnu samostalnost.

Popović: Ponosni smo na napredak koji smo postigli kao slobodna i nezavisna država

Na ovaj dan, 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore, prisjećamo se naše istorije, kulture i  tradicije, i slavimo suverenitet naše voljene domovine, saopštila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović.

- Još 1878. godine, na Berlinskom kongresu, Crna Gora se izborila za svoju nezavisnost, potvrdivši svoj status među evropskim nacijama. Ovaj trenutak u našoj istoriji predstavlja simbol naše hrabrosti i odlučnosti da sačuvamo svoj identitet i suverenitet. Ovaj istorijski trenutak i naša neprestana borba za slobodu i nezavisnosti nas obavezuju da nastavimo svoj put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Kao narod koji dijeli evropske vrijednosti, posvećeni smo jačanju demokratije, vladavine prava i ekonomskog napretka. Stoga, članstvo u Evropskoj uniji je naš prirodni cilj i važan korak ka obezbjeđivanju trajnog mira i prosperiteta za sve naše građane, navela je Popović.

Danas smo ponosni, ističe ona, na napredak koji smo postigli kao slobodna i nezavisna država, a pred nama je svijetla evropska budućnost koju ćemo izgraditi zajedno, na temeljima slobode, pravde i solidarnosti.

GP Mi možemo: 18 godina kasnije...

Od kada je proglasila nezavisnost 2006. godine, Crna Gora je prošla kroz brojne političke, ekonomske i društvene promjene. Postala je članica Ujedinjenih nacija, a ubrzo nakon toga članica mnogih drugih međunarodnih organizacija, da bi konačno 2017. godine postala članica i NATO saveza, čime je dodatno popravljen međunarodni položaj i unaprijeđena bezbjednost, saopštili su iz GP Mi možemo.

- Turizam je postao jedan od najznačajnijih sektora nacionalne ekonomije, zahvaljujući prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini Crna Gora je postala popularna turistička destinacija Jadranskog mora, što je značajno doprinijelo ekonomskom rastu. Investicije, poput autoputa Bar-Boljare doprinose boljoj povezanosti i budućem ekonomskom rastu - navode iz GP Mi možemo.

Međutim, kako su istakli, Crna Gora se suočava i sa brojnim izazovima, uključujući veliki broj nezapošljenih, porast kriminalnih obračuna, korupciju i političku nestabilnost. Strani investitori su pokazali interes za ulaganja, posebno u sektoru nekretnina i turizma. Porijeklo uloženog kapitala, brzo gašenje mnogih biznisa i nedostatak transparentnosti unose sumnju kada je razvojna perspektiva u pitanju.

- Pored globalnih problema, poput ratova i kriminala, ali i uslijed organizacijskih, finansijskih i stručnih nedostataka, ne uspijevamo da se posvetimo valorizaciji naših domaćih potencijala. Promocija neistraženih dragulja sjevera ostaje i dalje nedovršeni posao koji  ljude tjera da napuštaju svoje domove.

No, ne brine privatni sektor, uvijek“ima radnika” iz Nepala, Tajlanda, Kazahstana i drugih nam prijateljskih zemalja. Ne brinemo sve dok ne počnu da pitaju oko smještaja, visine plate, radnog vremena i drugih “besmislica” - naove iz ovog GP.

Ističu da je nezavisnost donijela i mnoge društvene promjene.

- Neke su ostale standardno od ranije. Pitanja jezika, identiteta, groblja, pjesama, pasa lutalica, vršnjačko nasilje, navijačko-sportski nesojluci itd. i dalje ozbiljno narušavaju svaki iole normalan poduhvat za normalnim životom - kazu iz pokreta.

Crna Gora je, takođe su naveli, napredovala u procesu evropskih integracija.

- Od 2012. godine je kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji ostaju samo neriješena ona “manje važna” pitanja iz poglavlja 23 i 24. Zamršeni regionalni odnosi neće postati bolji dobijanjem protestnih nota. Crna Gora kao i ranije pravi previše ustupaka na račun sopstvene suverenosti  zarad unutarpolitičkih trgovina, a možda za pokoje spoljnopolitičko tapšanje po ramenu. Interes ove države je formiranje stabilne većinske vlasti koja će služiti svim građanima. Ako nam je do selektivnih pristupa onda nijesmo morali ništa ni da mijenjamo. 

Zajedno smo prošli kroz značajne transformacije. Možda najveći naš građanski uspjeh je upravo ta dugoočekivana smjena u vlasti i to bez ikakvih sukoba. To bi morao biti dobar primjer i za region.  A šta smo dobili nakon četiri godine, ostaje pitanje na koje ćemo zajedno odgovoriti na sljedećim parlamentarnim izborima.

Iako su obećane reforme i ozbiljna borba protiv korupcije, dobili smo hapšenja ali i zloupotrebu pritvora. Tek ćemo da vidimo šta će sud odlučiti o dokazima. 

Dobili smo dosta revanšizma i klijentelističkog nepotizma. Tantijeme za održanje manjinske vlade. Dobili smo "kliničku smrt" opozicije i ispunjavanje "muzičkih želja" i ucjene na strani pozicije. U svakom slučaju institucionalno, državno, građanski, evropski i na svaki način-klimavo.

Evropski trend rasta popularnosti desničarskih partija se preselio kod nas. Kao da konačno razumijemo evropski puls. No ovo je prije "evropska aritmija".

Da li je to budućnost kakvu želimo? Iskreno vjerujemo da kao građani Crne Gore zaslužujete bolje!

Mi drugu državu i druge ljude nemamo, izbor bi morao biti lak. Vjerujemo da svaka osoba pojedinačno, ali i državna vlast moraju poštovati zakone ove zemlje i da svaki pojedinac koji se ogriješio o te iste zakone treba da odgovara u skladu sa propisima. Svi zajedno, mi možemo i moramo, ojačati institucije kako bismo konačno osjetili vrijednost i značaj zakonitog rada slobodnih institucija.

Srećna nezavisnost zemljo najdraža, srećan Dan nezavisnosti svim građanima i građankama i srećan 21. maj svima koji vole Crnu Goru - navodi se u čestitki GP Mi možemo.

Mustafić: Samo društvo jednakih šansi može biti demokratsko i napredno

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić čestitao je 21.maj - Dan nezavisnosti,  svim građanima Crne Gore, u zemlji i dijaspori.

- Obnovom nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. godine, udareni su temelji moderne, multietničke i multikulturne Crne Gore i stvorene pretpostavke za njen demokratski razvoj  i euro-atlansku budućnost. Ponosni smo  na doprinos bošnjačkog naroda, u zemlji i dijaspori, u historijskoj odluci -reafirmaciji državnosti Crne Gore. Plebiscitarnom podrškom potvrđena je  naša trajna opredjeljenost da, zajedno sa drugima, gradimo prosperitetno društvo. Pripadnici bošnjačkog naroda bili su i ostali uvjereni da je nezavisna i demokratska Crna Gora realan okvir u kojem žele ostvarivati građanska i kolektivna prava, naveo je Mustafić.

Kako je dodao, zalažu se za društvenu integraciju manje brojnih naroda i veće prisustvo na mjestima odlučivanja, kao garanta ostvarivanja prava, izgradnje i jačanja institucija  i društvene kohezije u Crnoj Gori.

- Svjesni smo da samo društvo jednakih šansi može biti demokratsko i napredno i da samo takva Crna Gora može biti stabilna država sa izvjesnom evropskom budućnošću. U ime Bošnjačkog vijeća, i u svoje lično ime, svim građanima Crne Gore, u zemlji i dijaspori,  čestitam 21.maj - Dan nezavisnosti, naveo je Mustafić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.