Putinovi potparoli optužuju Zapad za smrt Raisija

Putinovi potparoli optužuju Zapad za smrt Raisija

Putinovi potparoli brzo su optužili Zapad zbog pada helikoptera u kojem su poginuli iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian, piše britanski Daily Star.

Olupinu helikoptera Bell 212 američke proizvodnje otkrili su danas spasilački timovi, a prva izvješća sugeriraju da bi uzrok moglo biti užasno vrijeme na planinskom sjeverozapadu zemlje na putu za Teheran.

Po nalogu Vladimira Putina, Moskva je poslala hitnu spasilačku ekipu da pomogne u potrazi za predsjednikom – ali su stigli prekasno. Ali, Putinovi glasnogovornici nisu gubili vrijeme kako bi optužili Zapad i Izrael za nesreću.

Putin: Raisi bio istinski prijatelj Moskve

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je odao počast svome iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći te ga je nazvao “izvanrednim političarem” i “istinskim prijateljem” Moskve.

Predsjednik Putin, čija je zemlja u posljednje dvije godine znatno ojačala veze s Iranom, u ponedjeljak je telefonom, neposredno nakon imenovanja razgovarao i s privremenim iranskim predsjednikom Mohamadom Mohberom te mu je izrazio sućut.

Istaknuo je uspomenu na “pouzdanog partnera koji je dao neprocjenjiv osobni doprinos razvoju prijateljskih odnosa između Rusije i Irana”, stoji u priopćenju Kremlja.

Vladimir Putin i Mohamad Mohber u telefonskom su razgovoru istaknuli “obostranu želju za koherentnim nastavkom jačanja globalne suradnje” između dviju zemalja, dodao je Kremlj.

Nekoliko sati ranije Putin je odao počast Raisiju i uputio izraze sućuti o čemu je izvijestio Kremlj.

“Ebrahim Raisi bio je izvanredan političar. Kao istinski i pravi prijatelj Rusije dao je neprocjenjiv osobni doprinos razvoju dobrosusjedskih odnosa između naših dviju zemalja i uložio velike napore da ih dovede na razinu strateškog partnerstva“, rekao je ruski predsjednik.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.