Čestitke povodom Dana nezavisnosti

Čestitke povodom Dana nezavisnosti

Crna Gora sjutra obilježava Dan nezavisnosti 21. maja, 18 godina od kada je na referendumu obnovila državnu samostalnost.

Šehović: Očuvanjem državotvornih vrijednosti pokažimo da smo dostojni slobodarske tradicije i evropske budućnosti

 

 

Obilježavanjem Dana nezavisnosti, veličanstvenog trenutka kada smo civilizovano i odlučno izabrali put državnog suvereniteta i samostalnosti, potvrđujemo našu čvrstu opredijeljenost da sami krojimo svoju sudbinu, poručio je povodom Dana nezavisnosti predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) dr Damir Šehović.

“Svjesni smo da Crna Gora treba da se okupi, ali ne oko ideja koje slabe, već onih koje suštinski jačaju obnovljenu državnu nezavisnost koju slavimo, ali i promovišu suživot i međusobno poštovanje. Brojne naše razlike nikako ne smiju da nas razdvajaju, već nas moraju ujediniti u težnji za institucionalnim i svakim drugim oblikom zaokruživanja države, koja mora pripadati svima,” istakao je Šehović.

Socijaldemokrate su, naglašava Šehović, ponosne što su uvijek pripadale dijelu samosvjesnog društva koje je afirmisalo naše kulturološke, vjerske, nacionalne i druge specifičnosti, odnosno smatralo da je građanska orijentacija najveće dostignuće koje nam je ostavljeno u naslijeđe.

“Jer smo oduvijek znali da se samo na tim ideološkim pretpostavkama može graditi moderna, prosperitetna i evropska, odnosno vječna Crna Gora. Međutim, ovaj jubilej dolazi u trenutku kada izazovi odavno nisu bili veći. Zamah prevaziđenih ideologija, koje pokušavaju da nas vrate unazad i pretvore u ‘državu bez društva’, ozbiljan je problem sa kojim se suočavamo. Stoga je nužno da se suprotstavimo takvim štetnim tendencijama, ali i da zajedno radimo na očuvanju državotvornih vrijednosti koje nas čine dostojnim naše slobodarske tradicije,” kaže Šehović.

Nemam ni najmanju dilemu, ističe lider SD-a, da nas ima više nego dovoljno da se snažno tome odupremo, ali i pokažemo da je Crna Gora zemlja koja ne samo da suštinski cijeni svoju slobodu, već je i sposobna da je brani, uvijek i na svakom mjestu.

“Neka nam ovaj važan dan bude inspiracija za dalje korake. Neka naša nezavisnost ne bude samo sjećanje na slavnu milenijsku prošlost, već i zalog za evropsku budućnost. S posebnim osjećajem ponosa i optimizma, svim građankama i građanima Crne Gore čestitam Dan nezavisnosti. Da je vječna Crna Gora,” zaključio je Šehović.

Čestitka predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore

“Poštovane sugrađanke i sugrađani,

S velikim ponosom upućujem čestitku u svoje i u ime Opštine Bar povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, dana kada smo prije 18 godina olovkom ne samo ovjekovječili istorijsku borbu naših predaka za samostalnu Crnu Goru već i kada smo ponosno pred cijelim demokratskim svijetom odlučili samostalno i ubrzano koračati ka našoj budućnosti kakvu zaslužujemo.

21. maj će zauvijek biti ponos zbog ostvarenja istorijskog sna naših građana, ali i vječna inspiracija svima nama da njegujemo vrijednosti koje čine našu Crnu Goru posebnom, vrijednosti multikulturalizma i poštovanja prema drugom i drugačijem.

Crna Gora je ostvarila značajan napredak u procesu evroatlantskih integracija i usvajanja sistema evropskih vrijednosti, a Bar je s ponosom dio tog puta doprinoseći svojim prepoznatljivim kosmopolitizmom koji danas predstavlja najljepše lice moderne Crne Gore kojom se ponosimo. Naš trud se prepoznaje ne samo unutar granica naše zemlje, već i na međunarodnom nivou, gdje Bar postaje primjer uspješnog lokalnog razvoja i usvajanja evropskih standarda te s pravom možemo kazati da je Bar mjesto života u punom smislu te riječi.

Dan nezavisnosti je naša obaveza prema generacijama koje dolaze poslije nas. Uvijek moramo imati na umu da je nezavisnost ne samo pravo, već i odgovornost. Naša obaveza je da nastavimo graditi društvo u kojem će svako imati jednake šanse za uspjeh, u kojem će vladati pravda i poštovanje ljudskih prava. Nastavićemo ulaganja u obrazovanje, nauku, kulturu, kao i očuvanje prirodnih bogatstava, jer od temelja koje mi danas gradimo zavisiće budućnost naših potomaka u Crnoj Gori.

Čestitam vam Dan nezavisnosti, uz želje da svaki naredni bude u uspješnijoj i razvijenijoj Crnoj Gori na zadovoljstvo svih njenih građana. Da je vječna Crna Gora!”

Čestitka predsjednika OO DPS Bar, Mladena Đuričića povodom Dana nezavisnosti Crne Gore

Sa dubokim poštovanjem u ime Opštinskog odbora DPS Bar i u svoje lično ime, čestitam vam 21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore.

21. maj 2006. godine najsvjetliji je datum novije crnogorske istorije. Tog najljepšeg majskog dana, hrabrim i istorijskim DA, mirno i dostojanstveno, obnovili smo nezavisnost Crne Gore, krunisali nasljeđe slavne crnogorske istorije i ispunili san naših predaka koji ćemo ostaviti u amanet našim potomcima.

Osamnaest godina kasnije, iako se čini kao kratak period, dovoljno je dug da sagledamo ispravnost državne politike i puta kojim je Crna Gora koračala ka izgradnji moderne države, njenog ekonomskog i društvenog razvoja. Na tom putu, vrijednim radom, donoseći vizionarske, ali odgovorne odluke, Crna Gora je postala članica Ujedinjenih nacija, članica NATO-a i utabala je svoj put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Danas, crnogorski put ka evropskoj porodici modernih država je zaustavljen, a država se suočava sa izazovima poput nestabilnih institucija i spoljnih uticaja, uz zanemarivanje interesa Crne Gore i njenih građana.

S druge strane, Bar je ostao svijetli primjer građanske Crne Gore, svetionik evroatlantskih, civilizacijskih vrijednosti i slobodarskog duha, grad koji nije poklekao pred političkim izazovima današnjice, već nastavio da njeguje tekovine 21. maja.

Zato, dok se s ponosom i posebnom emocijom prisjećamo te slavne pobjede za našu domovinu i viorenja najljepših zastava, uvjeren sam da ćemo ostati dosljedni i nepokolebljivi u borbi da očuvamo njene nacionalne interese. Temelji nezavisnosti naše kuće su čvrsti, a mi smo odgovorni da je dalje gradimo za buduće generacije!

Da je vječna Crna Gora!

Mladen Đuričić, predsjednik OO DPS Bar

Nimanbegu: Albanci u Crnoj Gori ponosni na doprinos dat istorijskoj odluci – nezavisnosti Crne Gore

Albanci u Crnoj Gori su ponosni na doprinos dat istorijskoj odluci – nezavisnosti Crne Gore, kazao je Genci Nimanbegu, predsjednik FORCE.

“Podrška koja je data nezavisnosti Crne Gore pokazuje nepokolebljivu odlučnost Albanaca da zajedno sa drugim narodima grade društvo jednakih mogućnosti i šansi. Referendum o nezavisnosti Crne Gore bio je pokazatelj stabilizacije regiona Balkana i uvjereni smo da je jedna nezavisna i demokratska Crna Gora država, u kojoj želimo da ostvarujemo individualna i kolektivna prava. Uprkos dosadašnjim dostignućima, još uvijek ima dosta toga da se uradi kako na postizanju individualne i kolektivne ravnopravnosti, tako i na ekonomskom i društvenom razvoju u sredinama gde žive Albanci”, naveo je Nimanbegu.

U ime Nove Demokratske Snage FORCA i svoje lično ime, svim građanima Crne Gore želi srećan 21. maj – Dan nezavisnosti.

Koprivica: Izgradnja vladavine prava, funkcionalne tržišne privrede i prevazilaženje podjela imperativ nove ere Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju svim građankama i građanima Crne Gore  čestitao je državni praznik-Dan nezavisnosti Crne Gore.

“Viševjekovna državno-pravna tradicija Crne Gore i vjekovi njene borbe za slobodu i pravdu, snažno obavezuju i našu generaciju da učini ono što je do nje i onoliko koliko može da učvrsti temelje prosperitetne budućnosti svih građana naše države”, poručio je Koprivica.

On ističe da je u vremenu koje nosi brojne izazove, imperativ izgradnja vladavine prava, funkcionalne tržišne privrede i prevazilaženje podjela, koje su nerijetko trošile veliku društvenu energiju kroz našu prošlost.

“Jedino tako ćemo kao punopravan član pristupiti Evropskoj uniji, i time omogućiti sveukupan razvoj naše države i društva u cjelini”, zaključuje potpredsjednik Koprivica.

Nenezić: Crna Gora prije 18 godina položila zahtjevan ispit demokratske zrelosti 

Uvaženi sugrađani i sugrađanke želim da vam čestitam 21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore, dan kada je rođena moderna građanska Crna Gora, danas članica NATO saveza i prva sljedeća članica Evropske unije, poručio je predsjednik Skupštine opštine Bar i poslanik SD-a Branislav Nenezić.

“Iako Crna Gora nije velesila po broju stanovnika i veličini teritorije, Crna Gora je prije 18 godina položila zahtjevan ispit demokratske zrelosti jednog društva, i pokazala kako se kroz saradnju sa partnerima iz Evrope i cijelog svijeta može sprovesti demokratski proces u kome će krajnji pobjednici biti očuvanje mira i stabilnosti u Crnoj Gori i regionu.  Bio je to snažan test crnogorske građanske svijesti, i svi naši građani, bez obzira za koju opciju su glasali taj dan poslali su poruku cijelom svijetu i balkanskim susjedima da građanska Crna Gora živi, da može da bude pozitivan primjer ratom razorenog Balkana, da je moguće stati rame uz rame sa civilizovanim zemljama i baštiniti prakse najrazvijenih demokratskih zemalja svijeta”, naveo je u čestitci Nenezić.

Danas smo, prema njegovim riječima, svjedoci da se upravo to građansko biće Crne Gore nastoji “razoriti kroz perfidne igre partija koje se samo na papiru zalažu za evropske integracije”.

“Dok postupcima iza kulisa nastoje prikazati Crnu Goru kao nepouzdanog partnera kako bi nas vratili u njihov prirodan ambijent devedesetih godina. Ipak, naš građanski duh i duh slobodarske Crne Gore će im jasno poslati poruku da to neće proći, da ovdje žive potomci slobodnih ljudi koji ne služe tuđim interesima kao sužnji i ne ljube lance već gledaju u budućnost u kojoj građanska, multietnička i hrabra Crna Gora pobjeđuju. A naš Bar, koji je izdržao nalete raznih samozvanih oslobodilaca i dalje nam jasno obasjava taj put i pokazuje pravac kojim treba ići da bismo očuvali našu društvenu i političku zajednicu kao naprednu, zasnovanu na jednakosti, slobodnu i ponosnu. Da je vječna Crna Gora”, poručuje Nenezić.

Ervin Ibrahimović uputio čestitku povodom Dana nezavisnosti

Građankama i građanima Crne Gore u zemlji i dijaspori čestitam 21. maj, Dan nezavisnosti, jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Crne Gore, uvjeren da smo obnovom nezavisnosti Crne Gore 21. maja 2006. godine udarili temelje modernoj Crnoj Gori, na kojima danas gradimo demokratsku, građansku, euroatlansku i evropsku državu, kao društvo jednakih šansi za sve, poručio je predsjednik Bošnjačke stranke mr Ervin Ibrahimović.

“Kao Bošnjak i predsjednik Bošnjačke stranke, izuzetno sam ponosan na doprinos bošnjačkog naroda i Bošnjačke stranke, te naše dijaspore u obnovi nezavisnosti Crne Gore i svim važnim političkim odlukama nakon obnove nezavisnoti, zbog kojih smo danas članica NATO saveza i država koja ima istorijsku šansu da veoma brzo postane prva naredna članica EU.

Smatrajući da su građanska prava i slobode, multikulturalnost, građansko društvo, demokratija, vladavina prava, socijalna pravda i pravo na dostojanstven život suština evropske vrijednosti i ono za šta smo, pored obnove nezavisnosti, glasali 21. maja 2006. godine, koristim ovu priliku da sve građanke i građane Crne Gore pozovem da u duhu zajedništva i okupljanja oko tih vrijednosti, bez obzira na svakodnevne izazove, političke i druge razlike, damo doprinos našoj prosperitetnoj, evropskoj budućnosti.

U to ime, još jednom svim građankama i građanima Crne Gore u Crnoj Gori i dijaspori čestitam 21. maj, vjerujući da će svakog narednog, Crna Gora biti još bolje mjesto za život svih njenih građana”, stoji u čestitki Ibrahimovića.

Čestitka HNV-a

Povodom Dana nezavisnosti, koji proslavljamo u susret obilježavanja punoljetstva od obnavljanja nezavisnosti zajedničke domovine, Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) uputilo je srdačne čestitke svim građankama i građanima Crne Gore.

To je saopštio predsjednik Zvonimir Deković.

“Uz želju da i ubuduće zajednički djelujemo na daljnjem napretku i afirmaciji naše Crne Gore i njezinih vrijednosti, na dobrobit svih građana”, poručio je Deković.

Belan: Neka Dan nezavisnosti bude podstrek da državu vratimo građanima

Poštovane građanke i građani Crne Gore, čestitam vam 21. maj Dan nezavisnosti naše države, poručio je lider Liberalne partije (LP) Vatroslav Belan.

“Želim vam da praznične dane iskoriste za odmor od brojnih problema sa kojima se naše društvo suočava i da u dobrom rasploženju proslavimo istorijski dan kada smo svijetu pokazali da stara država na Balkanu ima znanja i mudrosti da demokratski i civilizovano obnovi svoju nezavisnost. Budimo ponosni na našu domovinu Crnu Goru, na sve njene građane, našu multikulturalnost, multietničnost, istoriju, kulturu, simbole, posebnosti i različitosti, na naše antifašističko naslijeđe. Istaknimo sve naše dobre strane i uspjehe kojih je mnogo, a mane i tvrdoglave zablude koje nas uporno koče da još brže dostižemo razvijeni demokratski svijet osvijestimo i hrabrije i odlučnije im se suprotstavimo i konačno ih prevaziđimo”, naveo je Belan u čestitci.

Neka Dan nezavisnosti, kaže, bude podstrek da državu vratimo građankama i građanima Crne Gore i da zajednički ostvarimo naš prioriteni cilj– članstvo u Evropskoj uniji.

“Ne smijemo dozvolimo sebi da ponovo imamo tutore, da igramo za tuđe interese i da budemo bilo čiji kusur, a da cijenu tih zabluda plaćamo mi građani generacijama. Kćeri i sinovi smo ovog našeg stijenja i imamo pravo da radosno, glasno i uzdignuta čela kličemo DA JE VJEČNA CRNA GORA”, naveo je Belan.

GP “Mi možemo”: Zajedno smo prošli kroz značajne transformacije

Od kada je proglasila nezavisnost 2006. godine, Crna Gora je prošla kroz brojne političke, ekonomske i društvene promjene, poručili su iz GP “Mi možemo”, povodom sjutrašnjeg Dana nezavisnosti.

“Postala je članica Ujedinjenih nacija, a ubrzo nakon toga članica mnogih drugih međunarodnih organizacija, da bi konačno 2017. godine postala članica i NATO saveza, čime je dodatno popravljen međunarodni položaj i unaprijeđena bezbjednost. Turizam je postao jedan od najznačajnijih sektora nacionalne ekonomije, zahvaljujući prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini Crna Gora je postala popularna turistička destinacija Jadranskog mora, što je značajno doprinijelo ekonomskom rastu. Investicije, poput autoputa Bar-Boljare doprinose boljoj povezanosti i budućem ekonomskom rastu”, naveli su iz pokreta u čestitci.

Međutim, prema njihovim riječima, Crna Gora se suočava i sa brojnim izazovima, uključujući veliki broj nezapošljenih, porast kriminalnih obračuna, korupciju i političku nestabilnost.

“Strani investitori su pokazali interes za ulaganja, posebno u sektoru nekretnina i turizma. Porijeklo uloženog kapitala, brzo gašenje mnogih biznisa i nedostatak transparentnosti unose sumnju kada je razvojna perspektiva u pitanju. Pored globalnih problema, poput ratova i kriminala, ali i uslijed organizacijskih, finansijskih i stručnih nedostataka, ne uspijevamo da se posvetimo valorizaciji naših domaćih potencijala. Promocija neistraženih dragulja Sjevera ostaje i dalje nedovršeni posao koji ljude tjera da napuštaju svoje domove. No, ne brine privatni sektor, uvijek“ima radnika” iz Nepala, Tajlanda, Kazahstana i drugih nam prijateljskih zemalja”, dodaju iz “Mi možemo”.

Ne brinemo, kažu, sve dok ne počnu da pitaju oko smještaja, visine plate, radnog vremena i drugih “besmislica”.

“Nezavisnost je donijela i mnoge društvene promjene. Neke su ostale standardno od ranije. Pitanja jezika, identiteta, groblja, pjesama, pasa lutalica, vršnjačko nasilje, navijačko-sportski nesojluci itd. i dalje ozbiljno narušavaju svaki iole normalan poduhvat za normalnim životom”, naveli su iz pokreta.

Crna Gora je, ističu, takođe napredovala u procesu evropskih integracija.

“Od 2012. godine je kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji ostaju samo neriješena ona “manje važna”pitanja iz poglavlja 23 i 24. Zamršeni regionalni odnosi neće postati bolji dobijanjem protestnih nota. Crna Gora kao i ranije pravi previše ustupaka na račun sopstvene suverenosti zarad unutarpolitičkih trgovina, a možda za pokoje spoljnopolitičko tapšanje po ramenu. Interes ove države je formiranje stabilne većinske vlasti koja će služiti svim građanima. Ako nam je do selektivnih pristupa onda nijesmo morali ništa ni da mijenjamo”, naveli su iz pokreta.

Zajedno smo, kažu, prošli kroz značajne transformacije.

“Možda najveći naš građanski uspjeh je upravo ta dugoočekivana smjena u vlasti i to bez ikakvih sukoba. To bi morao biti dobar primjer i za region. A šta smo dobili nakon četiri godine, ostaje pitanje na koje ćemo zajedno odgovoriti na sljedećim parlamentarnim izborima. Iako su obećane reforme i ozbiljna borba protiv korupcije, dobili smo hapšenja ali i zloupotrebu pritvora. Tek ćemo da vidimo šta će sud odlučiti o dokazima. Dobili smo dosta revanšizma i klijentelističkog nepotizma. Tantijeme za održanje manjinske vlade. Dobili smo “kliničku smrt” opozicije i ispunjavanje “muzičkih želja” i ucjene na strani pozicije. U svakom slučaju institucionalno, državno, građanski, evropski i na svaki način-klimavo. Evropski trend rasta popularnosti desničarskih partija se preselio kod nas. Kao da konačno razumijemo evropski puls. No ovo je prije “evropska aritmija””, dodaju iz “Mi možemo”.

Da li je, pitaju oni, to budućnost kakvu želimo?

“Iskreno vjerujemo da kao građani Crne Gore zaslužujete bolje!  Mi drugu državu i druge ljude nemamo, izbor bi morao biti lak. Vjerujemo da svaka osoba pojedinačno, ali i državna vlast moraju poštovati zakone ove zemlje i da svaki pojedinac koji se ogriješio o te iste zakone treba da odgovara u skladu sa propisima. Svi zajedno, mi možemo i moramo, ojačati institucije kako bismo konačno osjetili vrijednost i značaj zakonitog rada slobodnih institucija. Srećna Nezavisnost Zemljo najdraža, Srećan Dan nezavisnosti svim građanima i građankama i srećan 21.maj svima koji vole Crnu Goru”, zaključuju iz pokreta.

Popović: Pred nama svijetla evropska budućnost koju ćemo izgraditi zajedno

Sa velikim zadovoljstvom i ponosom obraćam vam se povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore. Na ovaj dan, prisjećamo se naše istorije, kulture i tradicije, i slavimo suverenitet naše voljene domovine, poručila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović.

“Još 1878. godine, na Berlinskom kongresu, Crna Gora se izborila za svoju nezavisnost, potvrdivši svoj status među evropskim nacijama. Ovaj trenutak u našoj istoriji predstavlja simbol naše hrabrosti i odlučnosti da sačuvamo svoj identitet i suverenitet”, navela je u čestitci.

Ovaj istorijski trenutak i naša neprestana borba za slobodu i nezavisnost, prema njenim riječima, nas obavezuju da nastavimo svoj put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

“Kao narod koji dijeli evropske vrijednosti, posvećeni smo jačanju demokratije, vladavine prava i ekonomskog napretka. Stoga, članstvo u Evropskoj uniji je naš prirodni cilj i važan korak ka obezbjeđivanju trajnog mira i prosperiteta za sve naše građane. Danas smo ponosni na napredak koji smo postigli kao slobodna i nezavisna država, a pred nama je svijetla evropska budućnost koju ćemo izgraditi zajedno, na temeljima slobode, pravde i solidarnosti”, poručila je Popović.

Čestitka Sulja Mustafića

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić čestitao je 21.maj – Dan nezavisnosti, svim građanima Crne Gore, u zemlji i dijaspori.

“Obnovom nezavisnosti Crne Gore, 21.maja, 2006. godine, udareni su temelji moderne, multietničke i multikulturne Crne Gore i stvorene pretpostavke za njen demokratski razvoj i euro-atlansku budućnost.

Ponosni smo na doprinos bošnjačkog naroda, u zemlji i dijaspori, u historijskoj odluci -reafirmaciji državnosti Crne Gore. Plebiscitarnom podrškom potvrđena je naša trajna opredjeljenost da, zajedno sa drugima, gradimo prosperitetno društvo.

Pripadnici bošnjačkog naroda bili su i ostali uvjereni da je nezavisna i demokratska Crna Gora realan okvir u kojem žele ostvarivati građanska i kolektivna prava .

Zalažemo se za društvenu integraciju manje brojnih naroda i veće prisustvo na mjestima odlučivanja, kao garanta ostvarivanja prava, izgradnje i jačanja institucija i društvene kohezije u našoj Crnoj Gori.

Svjesni smo da samo društvo jednakih šansi može biti demokratsko i napredno i da samo takva Crna Gora može biti stabilna država sa izvjesnom evropskom budućnošću.

U ime Bošnjačkog vijeća, i u svoje lično ime, svim građanima Crne Gore, u zemlji i dijaspori, čestitam 21.maj -Dan nezavisnosti .”

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.