Ko je Mohamed Mohber, privremeni predsjednik Irana
Foto: EPA-EFE

Ko je Mohamed Mohber, privremeni predsjednik Irana

Mohamed Mohber kao prvi potpredsjednik Irana postao je privremeni predsjednik poslije pogibije Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

Mohber je dio tročlanog savjeta, zajedno sa predsjednikom parlamenta i šefom pravosuđa, koji će organizovati nove predsjedničke izbore u roku od 50 dana od smrti predsjednika.

Mohber se, kao i Raisi, smatra bliskim vrhovnom iranskom vođi Aliju Hamneiju, koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima. Mohber je postao prvi potpredsjednik 2021. godine kada je Raisi izabran za predsjednika.

Mohber je bio dio tima iranskih zvaničnika koji su posjetili Moskvu u oktobru prošle godine kada je dogovoreno da Iran ruskoj vojsci isporuči rakete zemlja-zemlja i više dronova.

Pored njega u iranskoj delegaciji bila su i dva visoka zvaničnika iz iranske Revolucionarne garde i zvaničnika Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Mohber je ranije bio na čelu Setada, investicionog fonda povezanog sa vrhovnim vođom.

Evropska unija je 2010. uključila Mohbera na listu pojedinaca koje je sankcionisala zbog navodne umiješanosti u “aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila”. Dvije godine kasnije skinut je sa liste.

Ministarstvo finansija SAD je 2013. dodalo Setad i 37 kompanija koje je nadgledala, na listu sankcionisanih subjekata.

Setad ili Štab za izvršenje imama, osnovan je po naredbi koju je izdao osnivač Islamske Republike, Hamneijev prethodnik, ajatolah Homeini preko koga je upravljao imovinom koja je navodno napuštena u haotičnim godinama poslije Islamske revolucije 1979. godine.

Većina prihoda od prodaje te imovine je, kako je tvrđeno, išla je u dobrotvorne svrhe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.