Marković: Evropa ne čeka, Crna Gora mora što prije usvojiti zakone iz strategije

Marković: Evropa ne čeka, Crna Gora mora što prije usvojiti zakone iz strategije

Crna Gora svoje punoljetstvo potvrđuje 21. maja time što se nalazi na pragu dobijanja izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u oblasti vladavine prava (IBAR-a) i to će biti legitimacija o punoljetstvu i ozbiljnosti Crne Gore koja prepoznaje da je vladavina prava temelj jednog evropskog društva, kazao je amabasador Crne Gore pri Evropskoj uniji Petar Marković.

On je naglasio da je Crna Gora nikad bilža članstvu u EU.

“Ponosan sam na činjenicu da tako snažna podrška građana punopravnom članstvu EU. Jasno je da je podrška građana toliko snažna i nedvosmislena da niko nema luksuz da se tome protivi”, istakao je Marković.

Marković je dodao da se to končano pretočilo u konkretne djelatnosti, konsenzus na političkom polju, zato i Crna Gora odskače u odnosu na region.

“Konačno smo doživjeli konsolidaciju, partijski i politički sistem doveli do jednog nadam se što trajnijeg perioda stabilnih i konstruktivnih odnosa. Vidimo da su svi politički akteri vrlo jasno deklarativni u podršci za IBAR i da djeluju konstruktivno”, poručio je on.

Upitan kako komentariše ponovni izostanak oko dogovora predsjednika Vrhovnog suda, istakao je se nada da u Sudskom savjetu i sudovima sjede sudije, a ne partijski vojnici.

“Dijelim razočaranje da je bilo pet nevažećih listića, a da je potrebno 13 da bi se postigla potrebna kvalifikovana većina”, kazao je Marković.

Zato će, kaže Marković, ove izmjene koje će Crna Gora donijeti u Skupštini i koje su dio paketa za IBAR biti toliko važne.

“Jer jedan od njih podrazumijeva da se postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda dopuni na način da se uspostavi jedan ili više deblokirajućih mehanizama. To znači da ukoliko nijeste u stanju da imate kvalifikovanu dvotrećinsku većinu za izbor sudije, postojaće alternativni mehanizmi koji će se u tom trenutku aktivirati i omogućiti da izaberete predsjednika suda”, objašnjava Marković.

“To je u uporednoj praksi sasvim normalna stvar. Iz nekog razloga Crna Gora u svom sistemu nije imala dovoljno deblokirajućih mehanizama”, dodao je Marković.

Činjenica da osam puta nijesmo uspjeli da izaberemo predsjednika Vrhovnog suda govori da smo zreli za tu vrstu zakonodavne izmjene.

Naglašava da što se tiče političkih sistema pokazuje se da smo uspjeli da animiramo Brisel i članice EU da Crna Gora može da bude dovoljno kompaktan sistem koji je u stanju da ubrzano sprovede sve ono što naši susjedi ne mogu.

Marković je istakao da smo u trci sa vremenom, imamo nikad bolju saradnju sa Evropskom komisijom.

“Sa njima planiramo sve korake od novembra do sada Crna Gora je uspjela da nevjerovatnim tempom uz konstantno usaglašavanje sa Evropskom i Venecijanskom komisijom napravi nacrt sijaseta zakona i strategija”, ističe Marković.

Naglasio je da Evropa ne čeka i da bismo dobili IBAR do kraja maja, početkom juna, moraju se usvojiti zakoni iz strategije na nivou Vlade koji će omogućiti da se već pokrenute reforme u pravosuđu, u prevenciji i kažnjavanju koprupcije i gonjenju organizovanog kriminala dovedu do kraja.

“Preko 90 odsto posla je urađeno, u narednih mjesec dana Crna Gora treba da usvoji zakone iz strategije na nivou Vlade. To još uvijek nije učinjeno jer još uviijek se čeka mišljenje Venecijanske komisije i Evropske komisije na određene nacrte. Zatim da se nakon usvajanja na Vladi legislativa nađe i u Skupštini i po ubrzanoj proceduri usvoji, nadamo se bez dodatnog vremena koje bi bilo potrebno za neku vanserijsku amandmansku djelatnost”, kazao je Marković.

“Da bi Evropska komisija mogla sa punim kredibiltetom i nedvosmislenim rezultatom koji je Crna Gora postigla otići u Savjet Evropske unije gdje su predstavljene države članice”, objašnjava Marković.

On je kazao da bi odgovornost u slučaju nedobijanja IBAR-a bila bi podijeljena.

“To su sve mete koje su u pokretu. Mi ispoštujemo rokove, ali jedna od komisija možda ne uspije da ispoštuje jedan od 50 aktuelnih rokova i obratno. Takođe, niko ne može da prejudicira na koji će način države članice reagovati na ono što smo postigli”, objašnjava Marković.

Čak i da dođe do toga da ne uspijemo da dobijemo IBAR u junu, Marković smatra da će ga Crna Gora dobitii odmah po početku mađarskog presjedavanja.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.