Premijer Gruzije tvrdi: EU mi je prijetila Ficovom sudbinom
/ - MAPA/MAX

Premijer Gruzije tvrdi: EU mi je prijetila Ficovom sudbinom

Gruzijski premijer, Irakli Kobakhidze, optužio je EU za zastrašivanje u eksplozivnom ispadu dok bjesni kontroverza oko zakona njegove vlade o "stranim agentima".

U izjavi objavljenoj na Facebooku u četvrtak, Kobakhidze utvrdio je da je njegova sve autoritarnija vlada suočena sa "zloupotrebljivom ucjenom" Zapada i rekao je da je visoki zvaničnik EU-a nagovijestio da bi se mogao suočiti s istom sudbinom kao slovački premijer Robert Fico, koji je upucan ranije ovog mjeseca.

- Prijetnja emitovana tokom telefonskog razgovora s evropskim povjerenikom bila je zapanjujuća", napisao je. "U mom razgovoru, evropski povjerenik naveo je niz mjera koje zapadni političari mogu preduzeti nakon što Gruzija donese zakon o transparentnosti i, dok je nabrajao te mjere, povjerenik je rekao ‘pogledajte šta se dogodilo Ficu, trebali biste biti vrlo oprezni - rekao je Kobakhidze.

Kobakhidze je takođe povezao ubistvo slovačkog čelnika od 15. maja u kojem je 71-godišnji osumnjičeni priznao da je djelovao sam - s obavještajnim službama zemlje "usko povezane sa Strankom globalnog rata". Fraza, koja se odnosi na tajnu kabalu koja je navodno odgovorna za uvlačenje Ukrajine u sukob s Rusijom, odjekuje propagandom Kremlja i nekoliko su je puta upotrijebili političari iz vladajuće stranke Gruzijski san posljednjih sedmica.

Odgovarajući na Kobakhidzeove tvrdnje, potparol Evropske komisije rekao je za "Politico": "To nije istina". Službeno pobijanje očekuje se uskoro; Kobakhidze nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegove tvrdnje.

Tina Bokučava, čelnica najveće opozicione stranke u gruzijskom parlamentu, Ujedinjenog nacionalnog pokreta, kritikovala je premijera zbog "promovisanja sumnjivih teorija zavjere na svakom koraku".

- Protesti posljednjih sedmica jasno pokazuju da gruzijska javnost očajnički želi budućnost u srcu Evrope. Ove divlje optužbe malo će pomoći tim ambicijama - rekla je Bokučava.

Desetine hiljada Gruzijaca izašli su na ulice kako bi pokazali svoje protivljenje vladinom prijedlogu zakona o stranim agentima, za koji kažu da odražava zakon koji Rusija koristi da ušutka kritične glasove. EU je upozorio da bi konačno usvajanje zakona, koje se očekuje iduće sedmice, uništilo nade zemlje kandidatkinje da će se pridružiti bloku, dok bi Kongres SAD-a trebao razmotriti paket sankcija protiv političara koji guraju nova pravila, prenosi "Politico".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.