Međunarodni sud pravde o zahtjevu Južne Afrike o obustavi ofanzive na Rafu
/ - FOTO: UNSPLASH - TINGEY INJURY LAW FIRM, SUD, PRAVDA, ILUSTRACIJA

Međunarodni sud pravde o zahtjevu Južne Afrike o obustavi ofanzive na Rafu

Međunarodni sud pravde (ICJ) saopštio da će u petak, 24. maja, odlučiti o zahtjevu Južne Afrike da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafu.

Izraelski list Haaretz prenosi da je nekoliko "viših izraelskih zvaničnika" izrazilo zabrinutost da će sud u sutrašnjoj presudi zauzeti oštriji stav protiv izraelskog napada na Pojas Gaze, prenosi RTS.

- Glavna zabrinutost u Izraelu je da sud, koji je prije nekoliko mjeseci primorao Izrael da poveća humanitarnu pomoć koja ulazi u Gazu, ali nije izdao naređenje da se zaustavi rat u Pojasu Gaze – ovaj put može zauzeti tvrđi stav prema Izraelu, potencijalno izlažući ga međunarodnim sankcijama -  prenosi Haaretz.

Portparol izraelske vlade rekao je ranije da "nijedna sila na zemlji neće spriječiti Izrael da zaštiti svoje građane i krene na Hamas u Gazi".

Južna Afrika je prošle nedelje zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredi obustavu cjelokupne operacije IDF-a u Gazi, a posebno u Rafi, navodeći da će to učiniti život u Pojasu Gaze neodrživim i samim tim prekršiti Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Zahtjev je bio četvrta prijava Južne Afrike sudu otkako je Izrael objavio rat Hamasu 7. oktobra prošle godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.