Savić: Knežević će ostati van, a Mandić unutar vlasti i sprovoditi svoju politiku

Savić: Knežević će ostati van, a Mandić unutar vlasti i sprovoditi svoju politiku

Politikolog i saradnik na Fakultetu političkih nauka ocjenjuje da će fotelje i partijski interesi biti ispred negodovanja bivših činilaca Demokratskog fronta zbog glasanja za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Knežević je preuzeo ulogu lošeg policajca kojem je zadatak da konsoliduje tvrdo prosrpsko biračko tijelo. Ne zaostaje ni Mandić, kada je u pitanju ovakav odnos prema Vladi, ali to radi drugačije, gradeći time vještački okvir u kojem treba da povjerujemo u razlike između njega i Kneževića – istakao je Savić osvrnuvši se na prijetnje koje je Knežević uputio premijeru Spajiću uoči glasanja za Rezoluciju o Srebrenici

Nakon što je Crna Gora u Ujedinjenim nacijama podržala Rezoluciju o Srebrenici, nema sumnje da Milan Knežević i njegova Demokratska narodna partija mogu ostati izvan Vlade, nakon što uslijedi njena rekonstrukcija, sa zadatkom konsolidovanja tog dijela biračkog tijela – dok bi Nova srpska demokratija Andrije Mandića sprovodila svoj program na istim vrijednostima i ideološkim temeljima, kao što će to Knežević i DNP činiti van vlasti – ocijenio je u razgovoru za Pobjedu politikolog i saradnik na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore Marko Savić.

On je poručio da je jasno da se stvara vještački okvir u kojem se dva lidera bivšeg Demokratskog fronta (DF) žele prikazati kao da je jedan evropejac, a drugi čvrstorukaš - iako su na istom političkom, ideološkom i vrijednosnom polu.

- Zato je Knežević preuzeo ulogu lošeg policajca kojem je zadatak da konsoliduje ,,tvrdo“ prosrpsko biračko tijelo. Ne zaostaje ni Mandić kada je u pitanju ovakav odnos prema Vladi, ali to radi drugačije, time gradeći vještački okvir u kojem treba da povjerujemo u razlike između njega i Kneževića – istakao je Savić osvrnuvši se na prijetnje koje je Knežević uputio premijeru Spajiću uoči glasanja za Rezoluciju o Srebrenici, poručujući da će njihova podrška vlasti biti ugrožena ako Crna Gora glasa pozitivno u Ujedinjenim nacijama.

Savić ne sumnja da se takva „igra“ može nastaviti upravo i na planu rekonstrukcije Vlade koja bi trebalo da uslijedi u junu.

- Tako vidim razrješenje oko pitanja učestvovanja ova dva subjekta u rekonstrukciji Vlade. Fotelje i partijski interesi biće ispred svih uvjerenja i vrijednosti i kada je rekonstrukcija Vlade u pitanju - a tek će biti ispred razmišljanja o EU vrijednostima, integracijskog puta Crne Gore i podsticanja reformi – podvukao je Savić.

IZVINJENJE VUČIĆU

Mandić je juče, izrevoltiran glasanjem Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici, kazao da „Srbi nikada više neće biti marginalizovani, da će srpski jezik nakon objavljivanja rezultata popisa zauzeti mjesto koje mu po pravu i pravdi pripada, te da će istorijska trobojka zakonom biti vraćena na mjesto koje joj pripada“.

- Nažalost, uprkos brojnim apelima Vladi Crne Gore kako nas, kao političkih predstavnika, tako i najvećih vjerskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve (SPC), ona je u UN podržala Rezoluciju Njemačke i Ruande o Srebrenici koja je podijelila svijet, a od 193 države članice UN, glasalo je samo nešto više od 40 odsto država – naveo je, između ostalog, Mandić.

Osvrnuvši se na njegovu poruku, Savić je rekao da Mandić procente glasanja ističe u pokušaju da još jednom izmanipuliše i unizi važnost ovog događaja u UN.

- Njemu su ove civilizacijske vrijednosti nedokučive. Ovo je dvostruka poruka: prvo prema Vučiću u vidu svojevrsnog izvinjenja što nije bio žustriji u pritiscima na Spajića, a drugo - prema njegovim biračima koji se najbolje konsoliduju ovakvom retorikom i identitetskim pitanjima. Pomirenje snom mrtvijem spava – poručio je politikolog.

Ukazao je i da plan reformi u okviru procesa integracija u EU predviđa „otvaranje Ustava“ za neophodne izmjene već krajem 2024. godine, te saopštio Pobjedi da njegove informacije kažu da to nije bio zahtjev država članica EU ili njihovih predstavnika u Crnoj Gori.

- Ne bih volio, ali i tome moramo biti naredni. I u ovom kontekstu, ovakve poruke mogu biti jako opasne. Kad nema konkretnog političkog proizvoda, suštinskog uvjerenja u dobro ove države - pomeni svetinje i Đedov zavjet. Obaveza mi je da kažem da ekstremni nacionalisti nemaju ni političku ni realnu moć koju njihovi politički predstavnici žele da pokažu. To ne govorim samo uvidom u broj okupljenih na dva nedavna protesta. Njihov remetilački faktor je obrnuto proporcionalan njihovoj političkoj snazi – istakao je Savić.

RELATIVIZACIJA

Savić smatra da Spajić izjavom da od neobavezujuće rezolucije Crna Gora neće dobiti ništa - niti će biti štete i da naša država treba da vodi neutralnu politiku pokazuje da nije kadar da vodi ozbiljnu politiku.

Crna Gora je članstvom u NATO i formalno odabrala svoj put, a to nije neutralnost. Jasan stav, kojim se čuva integritet države i pozicije koju predstavljate, pokazatelj je ozbiljnog lidera, nažalost - to Spajić nije – naveo je Savić u razgovoru za Pobjedu.

Rezolucije UN-a, kako je ukazao, nijesu obavezujuće - ali nose ozbiljnu političku poruku i težinu.

- Razumijevajući je na taj način, uz suštinske napore pojedinačno i zajednički, države mogu učiniti puno da rezolucija ima uticaj i na kurikulume predmeta istorije i na udžbenike i lekcije u njima. Ovakvim stavom Spajić je samo pokazao da sustiže Abazovića po pitanju relativizovanja svega – podvukao je Savić.

BLOKADA IZ HRVATSKE

Na najavu Spajića da će Vlada Crne Gore podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, parlamentarna većina je odgovorila inicijativom za rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. Taj prijedlog su potpisala 43 poslanika iz nekadašnjeg Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Pokreta Evropa sad – a Hrvatska je potom Crnoj Gori uputila protestnu notu.

Ova situacija je, prema mišljenju Savića, višestruko korisna za Srbiju – jer politici okupljanja svih Srba u jednoj državi ne odgovara saradnja u regionu, a autokratama ne odgovara dobrosusjedska politika.

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u jednom intervjuu nedavno rekao da mu ne pada na pamet da sa pozicije predsjednika javno kaže mišljenje o Jasenovcu, jer bi to unazadilo odnose Srbije i Hrvatske u narednih 100 godina. Ono što nije rekao je da za istu stvar može pokrenuti svoju mašineriju u Crnoj Gori. Srbija neće dodatno pogoršati svoje odnose sa Hrvatskom, ali zato Crna Gora hoće. Nije nezamislivo da Hrvatska zaustavi u ovoj ranoj fazi put Crne Gore ka EU. Sagledajte samo da je otvaranje pitanja rezolucije o Jasenovcu treći ili četvrti momenat u veoma kratkom periodu koji je uzdrmao inače dobre odnose – jasan je Savić.

Postavlja se pitanje, konstatovao je on, koji je to interes Crne Gore da se pokreće pitanje rezolucije o Jasenovcu, te da se zadovoljava ovakvim istupanjem skupštinske većine.

- Za mene je to jasan primjer sluganstva prema Srbiji i pokušaja relativizacije pitanja genocida u Srebrenici. Sada se vrši pritisak da bi se pokazalo da se glasanjem u UN crnogorska vlast nije distancirala od Vučića i zvanične Srbije – ocijenio je Savić.

Smatra da se bez političke vizije odnosa i suštinskog diplomatskog znanja, vodeći se samo interesom održanja političke moći, prepušta Mandiću da usmjerava - ne samo unutrašnju, već i regionalnu politiku. Ocjenjuje da je to višestruko pogubno za poziciju Crne Gore koja bi, da je drugačije vlasti, već sad trebalo da priprema platformu za pregovore sa Hrvatskom o razgraničenju.

- Ti pregovori će biti naporni, ovakvim odlukama vlasti u Crnoj Gori biće nemogući za crnogorsku poziciju. Zaustavljanje puta Crne Gore u EU, u širem kontekstu, znači zaustavljanje zaokruživanja dobre evroatlantske priče u regionu i obesmišljavanje evropske agende. IBAR je državni interes i kao takvog treba da ga shvate svi politički subjekti - ali onda treba i da se tako prema ovom pitanju i ponašaju – zaključio je Savić.

Spajić: Od neobavezujuće rezolucije nećemo dobiti ništa, a neće biti ni štete

Crna Gora od neobavezujuće rezolucije neće dobiti ništa niti bilo ko drugi, niti će biti štete, a treba da se okrenemo povezivanju i boljem razumijevanju među sobom, poručio je premijer Milojko Spajić, odgovarajući na pitanje šta će Crna Gora i region dobiti od usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Spajić je izbjegao da se izjasni da li će kao šef PES-a podržati najavu predsjednika parlamenta Andrije Mandića da se vrati trobojka i srpski jezik.

- Nijesam vidio takvu inicijativu. Mi nemamo problem ako bilo koja inicijativa povećava prava nekom narodu, a nije nauštrb drugih. Nemamo problem sa tim kao stranka, ali suština stvari je ekonomija, da se vrati kao apsolutni fokus u Crnoj Gori. Zasićeni smo nacionalnim temama, rezolucijama, treba da se bavimo životom, konkretnim stvarima, razumijem da su za čitanost potrebne druge stvari, ali građani cijene neke druge stvari - poručio je Spajić.

Na pitanje - da li očekuje zahlađenje odnosa sa zvaničnim Beogradom, nakon jučerašnjeg glasanja u UN-u, Spajić je kazao da je Crna Gora amandmanima doprinijela da se neke predrasude ili pogrešna tumačenja promijene.

Demokrate pritiskaju iznutra i bez javnih nastupa

Na pitanje Pobjede - kakvu ulogu Demokrate imaju u opstanku Vlade u kojoj kažu da će biti do dobijanja IBAR-a, Savić je rekao da su oni izabrali drugačiji vid pritiska – iznutra i bez puno javnih nastupa.

- Demokrate su najveći politički profiteri od 2020. godine na ovamo. Istina, zahvaljujući koliko-toliko stabilnom biračkom tijelu, Demokrate su se nametnule kao subjekt koji donosi prevagu. Pominjanje IBAR-a trebalo bi da im pomogne u održanju imidža proevropske snage kojoj je eto samo stalo do našeg integracijskog puta. Zapravo ćutanje, uzdržanost, a ja bih rekao nedostatak političke mudrosti i hrabrosti, govori da je zadržavanje političkih funkcija njihov jasan izbor – ocijenio je Savić.

Na konstataciju Pobjede da se u toj partiji sada nijesu naročito bavili Rezolucijom UN, te da su 2021. godine u crnogorskom parlamentu bili uzdržani kada se glasalo za osudu genocida u Srebrenici, politikolog je poručio da Demokrate pokazuju političku nezrelost jer ne ulaze u diskusiju oko tema koje su vrijednosno i civilizacijski važne.

- Njihova uzdržanost je bučnija i jasno pokazuje dubinski klijentelizam koji baštini ova partija. Da je suprotno, Demokrate bi, kao konstituenti lokalne vlasti u Pljevljima, zaustavili samovolju tamošnjeg predsjednika opštine, u Nikšiću bi uradili isto – naveo je Savić.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.