Od kraja marta oboljelo petoro nevakcinisane djece

Od kraja marta oboljelo petoro nevakcinisane djece

Drugi slučaj morbila u Podgorici, i dalje bez utvrđenog izvora

rugi slučaj malih boginja u Podgorici, a peti u Crnoj Gori, registrovan je juče kod djeteta uzrasta jednu godinu i 10 dana koje još uvijek nije bilo vakcinisano MMR vakcinom.

Prvi slučaj malih boginja u Crnoj Gori je registrovan 28. marta, kod, takođe, nevakcinisanog djeteta od osam godina iz Bara.

Prvi slučaj u Podgorici registrovan je 21. maja kod djeteta od dvije godine koje pohađa vrtić „Ljubica Popović“ i koje, takođe, nije bilo vakcinisano nijednom dozom MMR vakcine.

Ni u prethodna tri slučaja djeca nijesu bila vakcinisana, ali je ustanovljeno da dva slučaja u Baru i jedan u Rožajama nijesu izazvali obolijevanje kod osoba sa kojima su imali kontakt. U dva od ta tri slučaja je utvrđeno da je infekcija importovana iz Bosne i Hercegovine, u kojoj vlada epidemija malih boginja, dok je jedno nastalo u Crnoj Gori.

Prema do sada dostupnim informacijama, ova dva posljednja slučaja, od 21. maja i od 24. maja nijesu povezana, niti međusobno niti sa prethodno registrovanim slučajevima u Crnoj Gori. Takođe, za sada ne postoji podatak o putovanju djeteta van Crne Gore u periodu maksimalne inkubacije.

Institut za javno zdravlje nastavlja da istražuje i prikuplja dodatne relevantne informacija u cilju otkrivanja izvora infekcije i smanjenja rizika od pojave novih slučajeva.

IJZCG apeluje na građane koji razviju povišenu temperaturu i osip da telefonskim putem obavijeste svog izabranog ljekara i dogovore testiranje.

- Pozivamo roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije, pisano navedene od strene ljekara, treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine - kazali su iz IJZCG.

Epidemiolozi IJZCG pojašnjavaju da činjenica da je osoba zarazna i četiri dana prije pojave ospe, kao i četiri dana nakon, otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti.

- Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom (koja pored malih boginja štiti i od epidemijskih zaušaka i rubele). Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja - saopšteno je iz IJZCG.

Trenutni obuhvat prvom dozom vakcine kod djece rođene 2018. godine iznosi 81,3 odsto, za rođene 2019. obuhvat iznosi 75,1 odsto, za rođene 2020. obuhvat je 66,9 odsto. Za rođene 2021. obuhvat iznosi 49,1 odsto, a kod djece rođene 2022. godine obuhvat je 22,8 odsto.

- S obzirom na to da je neophodno da obuhvat za sprečavanje epidemije iznosi najmanje 95 odsto ciljne populacije jasno je da postoji značajan rizik za masovnije obolijevanje - poručili su iz IJZCG.

Dakle, procenat nevakcinisanih dvogodišnjaka, koji su i najugroženija kategorija, je čak 80 odsto.

Pedijatar dr Nebojša Kavarić je Pobjedi kazao da, prema podacima Instituta za javno zdravlje, obuhvat djece uzrasta od 13 mjeseci pa do navršene pete godine nije na zadovoljavajućem nivou, čak nas svrstava u zemlje sa, možda, najnižim obuhvatom u ovom trenutku. Svaki roditelj od 30.000 nevakcinisanih mališana trebalo bi dobro da se zamisli. Prvo o zdravlju i životu svog djeteta, pa tek onda o svojoj odgovornosti – kazao je dr Kavarić.

Izvor:Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.