MZ: Pokrenuta izrada studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar
Foto: Ministarstvo zdravlja

MZ: Pokrenuta izrada studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je izradu studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva su rekli da je FASEP subvencija namijenjena studijama izvodljivosti i demonstrativnim projektima zelenih i inovativnih tehnologija i da je taj značajan projekat odobrila Generalna direkcija trezora Francuske.

„Aktivnost dolazi nakon posjete ministra zdravlja Vojislava Šimuna Francuskoj, gdje je sa francuskim kolegom Frederikom Valetuom i predstavnicima eminentnih zdravstvenih ustanova u toj zemlji dogovorio mogućnosti i modele saradnje, među kojima je bila izrada studija izvodljivosti za Univerzitetski Klinički centar“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će ciljevi studije izvodljivosti sadržati analizu trenutnih i budućih potreba za zdravstvenim uslugama, evaluaciju ekonomske isplativosti projekta, procjenu ekološkog uticaja i održivosti, kao i razvijanje inovativnih tehnoloških rješenja.

Iz Ministarstva zdravlja su rekli da je, prije izrade studije izvodljivosti, planirana izrada Medicinskog Programa, koji će izraditi APHP – Assistance Publique Hopitaux de Paris, jedna od najeminentnijih zdravstvenih institucija u Evropi.

„Nacrt medicinskog programa za Univerzitetsku kliniku biće predstavljen Ministarstvu zdravlja krajem iduće sedmice“, kaže se u saopštenju.

Taj dokument, kako su naveli iz Ministarstva, predstavlja osnovu za ovako važne projekte i izrađuje se u saradnji sa predstavnicima Kliničkog centra Crne Gore.

„Ministarstvo zdravlja planira da projekat teče ubrzano, sa ciljem da studija izvodljivosti, kao i ostala tehnička dokumentacija bude završena do kraja ljeta naredne godine“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da će novi Univerzitetski klinički centar predstavljati savremenu ustanovu tercijarne zdravstvene zaštite, koja će odgovarati najvišim evropskim standardima.

„Ministarstvo zdravlja strateški razmatra svaki projekat i gradi zdravstvene ustanove u skladu sa potrebama našeg društva, težeći ka evropskom kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga“, poručili su iz tog Vladinog resora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.