Za rekonstrukciju pruge Bar – Podgorica – Vrbnica 76 miliona eura

Za rekonstrukciju pruge Bar – Podgorica – Vrbnica 76 miliona eura

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Cristina Popa rekla je da je današnji događaj savršen povod da se podsjetimo da su evropske integracije Crne Gore mnogo više od procesa zatvaranja poglavlja ili približavanja zakona. „U suštini, radi se o unaprijeđenju ljudskih prava i sloboda i omogućavanju zdravog, sigurnog i ispunjenog života.

U prisustvu visokih zvaničnika Vlade i Evropske unije, Evropska investiciona banka (EIB) Global potpisala je finansijski ugovor vrijedan 75.5 miliona eura za rekonstrukciju 167 kilometara duge željezničke dionice između Bara, Podgorice i Vrbnice.

Ova infrastrukturna poboljšanja duž proširene Trans-evropske transportne mreže (TEN-T) će obezbijediti veću efikasnost, bezbjednost i kapacitet željezničke mreže, kako za više od milion putnika godišnje, tako i za međunarodni teretni saobraćaj. Projekat će takođe promovisati modalnu promjenu sa drumskog na željeznički, doprinoseći održivijem transportnom sistemu u zemlji.

Omogućen u okviru inicijative Tim Evropa, finansijski paket Evropske unije od 75.5 miliona eura (koji pokriva 95% procijenjenih troškova projekta) sastoji se od EIB zajma od 40 miliona eura i dva granta u ukupnom iznosu od 35.5 miliona eura obezbjeđena kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan. Vlada Crne Gore će doprinijeti sa 4.5 miliona eura sopstvenih sredstava. Tehnička podrška pripremi, nadzoru i implementaciji projekta takođe je dio sporazuma potpisanih danas na svečanosti održanoj u Podgorici. Događaju su prisustvovali direktor EIB Globala za proširenje i susjedstvo Lionel Rapaille, ministar finansija Crne Gore Novica Vuković, ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Filip Radulović i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Potpredsjednik EIB-a Kyriacos Kakouris je izjavio: „Nadogradnja i proširenje infrastrukture željezničkog saobraćaja je prioritet i za Evropsku uniju i za Vladu Crne Gore, kao ključnog faktora regionalne integracije Zapadnog Balkana. Ovaj projekat se zasniva na dosadašnjoj podršci EIB-a za dionicu Bar-Vrbnica, kao glavnoj željezničkoj pruzi Crne Gore, ali i na našim nedavnim ulaganjima u strateške željezničke koridore u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, sa ciljem da se obezbijede bolje i brže veze u regionu i EU. Na ovaj način proširujemo opcije multimodalnog transporta, doprinoseći čistijoj životnoj sredini i poboljšanoj ekonomskoj razmjeni.”

Ministar finansija Crne Gore Novica Vuković je izjavio: „Naš cilj u partnerstvu sa EIB je da podstaknemo razvoj bolje, efikasnije i sigurnije infrastrukture. Ovo će u konačnom poboljšati povezanost i ubrzati ekonomski rast Crne Gore. Danas potpisani kreditni aranžman jedan je od nekoliko sporazuma zaključenih sa EIB-om, čiji je cilj jačanje i unaprijeđenje željezničke infrastrukture u Crnoj Gori. Prema ovogodišnjem zakonu o budžetu, EIB će uz Evropsku banku za obnovu i razvoj finansirati rekonstrukciju pruge na dionici Bar-Golubovci. Ovaj saradnja podrazumijeva ulaganje do 113 miliona eura, uz značajan grant od 112,6 miliona eura od Evropske unije, obezbijeđenih kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.“

Projekat obuhvata sanaciju jednokolosječne dionice od 20 km između Lutova i Bioča, rekonstrukciju 13 čeličnih mostova i 8 tunela, u ukupnoj dužini od oko 2,6 km, kao i modernizaciju radionica i depoa za vozni park u Podgorici, Baru i Nikšiću.

Ministar Saobraćaja i pomorstva Crne Gore Filip Radulović je izjavio: “Ministarstvo saobraćaja i pomorstva prepoznato je kao jedna od najvećih institucija korisnika grantova u oblasti saobraćaja iz dostupnih EU fondova, prije svega Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Uz snažnu podršku Evropske unije i EIB-a u finansiranju unaprijeđenja željezničke infrastrukture, Crna Gora je na sigurnom putu da stvori transportni sistem koji će biti kompatibilan sa transportnim sistemom Evropske unije, sa tendencijom dalje modernizacije, tako da je naša zemlja spremna da ispoštuje EU standarde koji se odnose na željeznički saobraćaj. Obnova željeznice nameće se kao hitna potreba kako bi se obezbijedio odgovarajući nivo razvoja Crne Gore, te time privukli prirodno determinisane putničke i robne tokove, sa ciljem da realizacija ovog projekta doprinese da željeznica postane atraktivniji vid saobraćaja, što će na kraju imati pozitivan efekat na povećanje nivoa konkurentnosti – dok će ulaganje u zeleni vid transporta donijeti koristi i u očuvanju životne sredine.”

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Cristina Popa rekla je da je današnji događaj savršen povod da se podsjetimo da su evropske integracije Crne Gore mnogo više od procesa zatvaranja poglavlja ili približavanja zakona. „U suštini, radi se o unaprijeđenju ljudskih prava i sloboda i omogućavanju zdravog, sigurnog i ispunjenog života. Evropska unija, u okviru Tima Evrope, nastavlja da podržava ekonomski prosperitet i dalji razvoj crnogorske privrede i njenu povezanost sa državama članicama EU. Pored toga, naša podrška će pomoći Crnoj Gori da pređe na zelenije i održivije vidove transporta“.

Tokom posjete Podgorici, delegacija EIB Global-a sastala se sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem. Na bilateralnim sastancima strane su razgovarale o daljim mogućnostima za proširenje obima aktivnosti u pogledu tehničkog savjetovanja i novim sektorima koji će biti pokriveni u podršci ambicijama zemlje za pristupanje EU, klimatskim pitanjima i povezivanju. Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Crnom Gorom, EIB je bila u mogućnosti da obezbijedi finansiranje za 29 projekata sa preko 1,1 milijardu eura potpisanih do danas.

Kao najveći finansijer u željezničkom sektoru na Zapadnom Balkanu sa uloženih 1,9 milijardi eura, banka planira da nastavi da podržava rehabilitaciju željeznica u zemlji. Nove investicije su već u fazi razvoja, kao što je rekonstrukcija dionice Bar-Golubovci na pruzi 4.

Izvor:POBJEDA

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.