Registrovan prvi slučaj morbila u Pljevljima, oboljela osoba od 42 godine

Registrovan prvi slučaj morbila u Pljevljima, oboljela osoba od 42 godine

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je danas oko 13 časova laboratorijskom dijagnostikom potvrdio prvi slučaj obolijevanja od morbila u Pljevljima.

"Obolijevanje je registrovano kod osobe starosti 42 godine koja je boravila u Bosni i Hercegovini, gdje je bila u kontaktu sa oboljelim od morbila. Epidemiološka služba u Pljevljima istražuje kontakte radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju smanjenja rizika od pojave novih slučajeva", saopštili su iz IJZ.

Oni podsjećaju građane koji razviju povišenu temperaturu i osip (tipičan za obolijevanje od morbila) da telefonskim putem obavijeste svog izabranog ljekara i dogovore testiranje. Ukoliko je neophodno da oboljeli posjećuju zdravstvenu ustanovu tokom dijagnostike/liječenja, apeluju na obavezu nošenja maski koje prekrivaju nos i usta.

"Pozivamo roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine", poručili su iz IJZ. 

Ističu da je jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom.

"Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine", naglasili su.

Dodaju da se ne peporučuju putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest.

"Napominjemo da je ovo šesti laboratorijski potvrđen slučaj obolijevanja od malih boginja u Crnoj Gori. Do sada su slučajevi obolijevanja registrovani u opštinama: Bar (2), Podgorica (2), Rožaje (1) i Pljevlja (1)", zaključili su iz IJZ.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.