Opasan trend: Veliki broj djece probao elektronske cigarete
Mina Brajović

Opasan trend: Veliki broj djece probao elektronske cigarete

Ako dozvolimo trend rasta korišćenja elektronskih cigareta kod mladih, guramo djecu u bolest zavisnosti, kazala je šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u crnoj Gori Mila Brajović. Ona je u emisiji ''Dobro jutro Crna Goro'' upozorila da djeca nijesu svjesna opasnosti po zdravlje koje ovi proizvodi nose.

Na globalnom nivou preko 30 procenata petnaestogodišnjaka je potvrdilo da su probali elektronske cigarete sa nikotinom.

“Prvi put imamo situaciju da u ovoj populaciji petnaestogodišnjaka imamo veću učestalost korišćenja elektronskih cigareta u odnosu na populaciju odraslih osoba”, kazala je Brajović.

Naglasila je da je riječ o veoma opasnim proizvodima, te da one emisije koje ispuštaju elektroske cigarete povezane su sa povećanim obolijevanjem i od kancera, ali i od srčanih, respiratornih oboljenja. Emisije koje ispuštaju te cigarete toksične su i za djecu i na druge osobe koje borave u istoj prostoriji.

“Podaci pokazuju da ove cigarete utiču na kognitivne funkcije kod djece, na njihovu koncentraciju, neurološki razvoj”, upozorava Brajovićeva i naglašava:

“Ako dozvolimo ovakav trend guramo djecu u bolest zavisnosti.”

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.