Siniša Čađenović predložen za petog senatora

Siniša Čađenović predložen za petog senatora

Odbor za ekonomiju predložio je juče Skupštini da za petog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI) izabere državnog revizora Sinišu Čađenovića, sa osam glasova poslanika.

- Ukoliko plenum potvrdi ovaj izbor, na jednoj od narednih sjednica biraćemo predsjednika Senata, a u međuvremenu ćemo se baviti još nekim temama vezanim za DRI - kazao je predsjednik Odbora Mirsad Nurković (BS) ne precizirajući kojim.

Ovim je okončan postupak pokrenut krajem 2021. godine. Prvo saslušanje kandidata organizovano je početkom prošle godine, ali prethodni saziv Odbora nije donio odluku o izboru, već su kandidati ponovo intervjuisani prije nešto više od mjesec. U međuvremenu je od osmoro prijavljenih kandidata, troje odustalo, dok su svoje planove za razvoj ove institucije poslanicima, pored Čađenovića, predstavili Danijela Papić, Jadranka Delibašić, Neli Ćuković, Dubravka Mihajlović i Milan Popović koji je svoju kandidaturu povukao nakon javnog intervjua u kojem je iznio brojne kritike na rad Senata.

Svih pet kandidata je tada iznijelo stav da bi mandat senatora trebalo ograničiti, ali istovremeno voditi računa da se to zakonsko rješenje pažljivo osmisli kako ne bi došlo do preklapanja sa izbornim procesima.

Kritike na rad DRI iznio je i Čađenović, koji je zajedno sa Popovićem podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti 14 članova Zakona o DRI, u kojoj su problematizovali stalnost funkcije senatora ocjenjujući je neustavnom i nespojivom sa funkcionalnim imunitetom. Ocijenili su spornim i to što nigdje zakonski nije definisana odgovornost senatora.

Čađenović je tokom intervjua kazao da je protiv njega vođeno više disciplinskih postupaka, dodajući da DRI spolja djeluje ,,umiveno“, ali da situaciju iznutra niko ne zna bolje od njih.

- DRI nije ni na koji način različita u odnosu na bilo koju instituciju u Crnoj Gori – kazao je Čađenović ukazujući da su u više navrata kod subjekata revizije ukazivali na kršenje propisa koje se dešava i u samoj DRI.

On je ocijenio da je zakonska izmjena nužna, te da je neophodno definisati da senator mora imati najmanje deset godina iskustva u reviziji, što sada nije slučaj. Kazao je da su senatori internim aktima sebe ovlastili da ocjenjuju državne revizore, što se, kako je ocijenio Čađenović, koristi za njihovo disciplinovanje. Čađenović je naveo da je trenutna pozicija predsjedavajućeg Senatom izmišljena, jer zakon to ne prepoznaje, dodajući da bi Skupština trebalo da konstatuje prestanak njegove funkcije zbog sticanja uslova za penziju.

Prethodnom predsjedniku Senata dr Milanu Daboviću mandat je istekao krajem jula 2022. godine, otkad Senatom predsjedava najstariji član Nikola N. Kovačević. Mjesto petog senatora upražnjeno je od januara 2021. godine kada je preminuo senator Radule Žurić.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.