Lekić: Crna Gora nije ispunila ni jedan uslov Evropskog suda da bi
DAMIR LEKIĆ/ - PORTAL DAN

Lekić: Crna Gora nije ispunila ni jedan uslov Evropskog suda da bi "SKY" bio dokaz

U Crnoj Gori ni jedan od uslova iz presude Evropskog suda pravde u Luksemburgu nije ispunjen da bi kriptovana komunikacija "SKY" mogla biti dokaz, ukazuje advokat Damir Lekić.

On je u izjavi za portal Dan prokomentarisao sve učestalije oslobađajuće takozvane "SKY" presude, presude u predmetima u kojima pomenuta kriptovana komunikacija egzistira kao dokaz.

Podsjećamo, nedavno je i sud u Holandiji odbio pomenuti materijal i u predmetu za šverc droge donio oslobađajuću presudu. Sud je naveo da "SKY" ne može biti jedini dokaz u sudskom predmetu, jer da bi optužbe opstale neophodni su i materijalni dokazi.

Advokat Lekić smatra da je, nakon presude Evropskog suda u Luksemburgu, oslobađajuća "SKY" presuda redovan slijed, koji se može i  ubuduće očekivati i takvim predmetima.

- Nakon presude Evropske pravde u Luksemburugu, ova presuda je redovan slijed događaja i ukazuje da će materijal pribavljen posredstvom SKY ecc aplikacije, a koji je dostavljen od Republike Francuske, u malo odnosno nimalo država Evrope biti dokaz. Što se posebno odnosi na Crnu Goru, koja nijedan od uslova po presudi suda u Luksemburgu nije ispunila da bi se eventualno materijal pribavljen posredstvom SKY ECC aplikacije mogao koristiti kao dokaz - naglašava u izjavi za portal Dan advokat Lekić.

Lekić dodaje da je  pri tome i više nego suvišno govoriti o tome da li se ove dvije presude imaju primijeniti u Crnu Goru. 

- Naravno da imaju, a naročito kad i ostale razvijene i demokratske nastrojene države zapadne Evrope ubrzo budu donosile iste presude čije pravo, demokratiju i sve standarde teži da baštini i država Crna Gora - zaključuje Lekić u izjavi za portal Dan.

Podsjećamo, prema pisanju regionalnih i evropskih medija, nedavno je i Evropski sud pravde odbacio  korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža Encrochat i SKY". U odluci suda se navodi da bi on jedino mogao da se koristi kada se prvo ispoštuje domaći zakon, zakon države u kojoj se sudi i pod uslovom da je ta zemlja obaviještena o preduzimanju mjera kojima se poruke presreću u odnosu na njene građane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.