Vlada guši privatne firme

Vlada guši privatne firme

Iako je hercegnovska kompanija Sea Pioneer (SP), koja je do prošle godine obavljala poslove pilotaže u Boki Kotorskoj, polovinom aprila upozorila premijera Milojka Spajića i ministre saobraćaja i pravde Filipa Radulovića i Andreja Milovića da će zaključenjem aneksa ugovora o prvenstvenoj koncesiji sa Lukom Kotor prekršiti zakon, to nije spriječilo Upravu pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) da 23. maja potpiše aneks kojim je Luci Kotor dodijeljeno ekskluzivno pravo pilotaže.

PRIGOVOR

Iz ove kompanije, čiji su osnivači Miodrag Kršanac i Cemil Tumkaya, uputili su prigovor na informaciju o aneksu koji je Vlada usvojila na sjednici 11. aprila, navodeći da ne bi smio biti zaključen.

– Na taj način Luka Kotor predlaže da se dvije različite i nespojive koncesije objedine ovim aneksom, što je suprotno propisima koji regulišu ovu materiju. Naime, privredno korišćenje trgovačke luke i usluge pilotaže potpuno su različite djelatnosti – ukazali su iz SP u dopisu Vladi.

Naveli su da su pilotažu dobili na tenderu, nakon čega su potpisali koncesioni ugovor. Međutim, kompanija koja nije izabrana na tom tenderu je poništila odluku o dodjeli koncesije pred Upravnim sudom, koji je naložio Vladi da donese novu, zakonitu odluku. Vlada Dritana Abazovića je u aprilu prošle godine poništila odluke iz 2020. godine i zadužila UPSUL da pripremi prijedloge koncesionog akta i ugovora o koncesiji za pilotažu i preduzme dalje aktivnosti na obezbjeđenju te usluge u skladu sa zakonom. To zaduženje je, kako navode u dopisu, UPSUL ispunila tek nakon godinu i to donošenjem, za njih, sporne informacije o aneksu ugovora sa Lukom Kotor.

Podsjećaju da je Crna Gora potpisnica Konvencije o radu pomoraca (MLC) Međunarodne organizacije rada (ILO) koja ukazuje na poštene uslove njihovog zapošljavanja, ocjenjujući da je Luka Kotor nije ispoštovala. Navode da je ranije posao pilotaže, što iz SP, što iz Luke, obavljalo osam pomorskih pilota, dok je prošle godine taj posao radilo samo četvoro.

– Informacija koju je Luka Kotor navela u inicijativi podnijetoj UPSUL-u da nijedno pravno lice nema, u skladu sa zakonom, dodijeljeno pravo na pilotažu i pozivanje na Zakon o lukama koji propisuje da se ova djelatnost mora obavljati na osnovu zaključenog ugovora o koncesiji, gubi smisao s obzirom da se na isti taj zakon nije pozivala kada je u periodu trajanja tendera za dodjelu koncesije za pružanje ove lučke usluge te poslove obavljala treća pilotska organizacija koja nije bila koncesionar – ukazuju premijeru i ministrima.

Tvrde da nijesu tačni navodi Luke Kotor da su raniji koncesionari bili obaviješteni o prekidu ugovora, jer im nikada ni Vlada ni UPSUL nijesu uputili nikakav dokument o prekidu ugovora, zbog čega navode da je njihov ugovor i dalje na snazi, jer nije raskinut na zakonit način.

1717516391miodragkrsanac

Miodrag Kršanac

UPSUL

Na pitanje Pobjede zbog čega nijesu realizovali zaključak Vlade i pokrenuli postupak za dodjelu koncesije, iz UPSUL-a su kazali da nijesu, ali bez objašnjenja zbog čega.

– Prethodni zaključak Vlade iz 2023. godine podrazumijevao je, između ostalog, raspisivanje javnog poziva, ali kako to nije urađeno tokom prošle godine, novi menadžment UPSUL-a inicirao je prema Vladi rješavanje ovog pitanja, što je rezultiralo pomenutim zaključkom, po kojem je Luci Kotor, uz postojeće, dodijeljena i lučka usluga pilotaže – kazali su iz UPSUL-a, iako im je iz Vlade tada poručeno da bez odlaganja pripreme prijedloge koncesionog akta i ugovore o koncesiji.

Predsjednica Odbora direktora Luke Kotor Ljiljana Popović-Moškov je ranije Pobjedi kazala da su potpisivanjem ovog aneksa ispravljene nezakonitosti koje su dovele do toga da pilotaža bude isključena prilikom definisanja prvobitnog ugovora o prvenstvenoj koncesiji.

– Ovim aneksom koncesioni ugovor koji je u martu 2019. potpisan na 12 godina, produžava se za 13 mjeseci koliko je bilo zabranjeno poslovanje u vrijeme pandemije. Ispoštovan je i Zakon o lukama koji je striktno odredio šta su to lučke usluge. Pri dodjeljivanju prvenstvene koncesije Luci Kotor su dodijeljene sve djelatnosti osim pilotaže. Sada je i posao pilotaže obuhvaćen prvenstvenom koncesijom i zaokružen je čitav set lučkih usluga, kako i predviđa zakon - kazala je Popović-Moškov dodajući da će država po ovom osnovu godišnje prihodovati preko milion eura.

Pred Privrednim sudom je u toku spor po tužbi SP koji od države traži milionsku odštetu zbog nemogućnosti da obavljaju posao koji su dobili na tenderu. M. LEKOVIĆ

Suspendovali tender

U informaciji UPSUL-a, koju je Vlada usvojila na sjednici 11. aprila ove godine, se između ostalog navodi da je Vlada već ranijom odlukom dodijelila prvenstvenu koncesiju Luci Kotor, te da je opravdano da se zaključi i aneks kojim bi se u skladu sa zakonom regulisalo pružanje usluge pilotaže. Ukazuju da sezona uskoro počinje, te da je nesporan javni interes da se obezbijedi zakonito pružanje usluge pilotaže. Osim prijedloga da Vlada usvoji tu informaciju, iz UPSUL-a su predložili da Vlada prihvati inovirani Investicioni program, da saglasnost na aneks i ovlasti v.d. direktora UPSUL-a Harisa Husića da ga potpiše.

Kao posljednji zaključak u informaciji koju je Vlada usvojila u aprilu, navodi se i da se tačka 2. zaključka Vlade od 13. aprila prošle godine, kojim je UPSUL zadužen da bez odlaganja pokrene proceduru za dodjelu koncesije, stavlja van snage.

AZK: Sva pravna lica moraju biti u istom položaju

Spajića, Radulovića i Milovića su iz SP upoznali i sa Obavještenjem – Competition advocasy koje je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK), na osnovu njihove inicijative za utvrđivanje povrede konkurencije, u julu prošle godine uputila tadašnjem ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću i v.d. direktorke UPSUL Ivani Martinović.

AZK je utvrdila da nije došlo do zloupotrebe dominantnog položaja, imajući u vidu da je Luka Kotor ovaj posao preuzela na osnovu odobrenja države, a ne po sopstvenom nahođenju i to do okončanja postupka dodjele koncesije.

Ipak, AZK je dala sugestiju da bi uslovi na tržištu usluga pomorske pilotaže u Boki morali biti adekvatno utvrđeni, kako bi se omogućio ravnopravan položaj svim učesnicima.

– Agencija je upravo zbog toga što postupci dodjele koncesije mogu trajati određeni vremenski period, kao i potrebe za što hitnije okončanje postupka dodjele koncesije u Obavještenju - „Competition advocasy“, navela da smatra da bi sva pravna lica koja ispunjavaju zakonom propisane uslove za obavljanje predmetne usluge trebala biti u istom pravnom položaju, odnosno obavljati lučku uslugu u Bokokotorskom zalivu i akvatorijumu Luke Kotor do okončanja postupka dodjele koncesije – kazali su Pobjedi iz AZK.

Oni su u tom obavještenju, koje potpisuje direktor AZK dr Nebojša Jovović, ukazali i da je neophodno sprovesti postupak dodjele, imajući u vidu da Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe propisuje precizne uslove koje kompanija mora da ispunjava da bi se bavila pilotažom, te da se pravo na pružanje te usluge stiče dodjelom koncesije u skladu sa Zakonom o lukama.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.