Pozitivno mišljenje revizije na finansijske izvještaje Nacionalnih parkova

Pozitivno mišljenje revizije na finansijske izvještaje Nacionalnih parkova

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je poslovnu 2023. godinu završilo sa pozitivnim finansijskim rezultatom. Nakon izvršene revizije finansijskih izvještaja JPNPCG, utvrđeno je da oni daju `objektivan i fer prikaz po svim materijalno značajnim aspektima finansijske pozicije`, zbog čega je dobijeno pozitivno mišljenje nezavisnog revizora. Finansijski izvještaji uz Izvještaj nezavisnog revizora objavljeni su na portalu Uprave prihoda i carina.

Menadžment JP čvrsto vjeruje da će se u u narednom periodu ostvarivati još efikasniji rezultati u svim segmentima upravljanja zaštićenim prirodnim područjima: Durmitora, Biogradske gore, Lovćena, Skadarskog jezera i Prokletija.

„Uz neophodnu podršku Vlade Crne Gore, nadležnih organa i ukupne društvene zajednice, a oslanjajući se na sopstvene snage i potencijale uz njihov kontinuirani razvoj, kao i afirmaciju najznačajnijih ekonomskih principa poslovanja, uvjereni smo da će se steći uslovi za obezbjeđivanje čvršće pozicije JPNPCG u ukupnom sistemu zaštite životne sredine u Crnoj Gori,‟ saopštio je direktor Vladimir Martinović.

Dodaje se da su na pozitivni učinak poslovanja Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore uticali su brojni interni i eksterni faktori, a prije svega domaćinsko rukovođenje i odgovoran odnos prema resursima koji su dati na upravljanje.

“U tom cilju, ističemo čvrstu saradnju sa ključnim institucijama i organizacijama i NVO sektorom u cilju zaštite biodiverziteta, osmišljavanje i realizaciju projekata sa različitim subjektima, razvoj saradnje sa međunarodno značajnim organizacijama i regionalnim zaštićenim područjima, kao i efikasniju promociju turističke ponude svih pet nacionalnih parkova na nacionalnom i međunarodnom planu u saradnji sa turističkom privredom”, kaže se u saopštenju.

U dijelu unapređenja zaštite prostora, kako u saradnji sa drugim subjektima, tako i kroz realizaciju projekata, uložili su kažu, značajna sredstva u opremanje Službi fizičke zaštite NPCG obezbjeđujući materijalna sredstva, tehničku opremu, plovila i vozila i uniforme za nadzornike.

“U okviru segmenta edukacije u cilju podizanja svijesti, posebno mladih, ponosni smo na saradnju sa školama i drugim obrazovno-vaspitnim subjektima i realizaciju različitih tematskih radionica u okviru kojih smo promovisali vrijednosti i ljepote zaštićenih područja i ukazivali na značaj zaštite prirode i štetne efekte po biodiverzitet. Uprkos rastućim izazovima kada je riječ o zaštićenim područjima, vjerujemo da ćemo u narednom periodu ostvarivati značajnjije rezultate. Osim na polju ostvarivanja finansijske održivosti NPCG, kao i na polju unapređenja stručne i fizičke zaštite prostora, na to nas obavezuje i sve veća zainteresovanost domaćih i stranih posjetilaca za turističku ponudu zasnovanu na prirodi”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.