Poslanici o IBAR zakonima; Opozicija: Mijenjanje predlagača klasično nepoštovanje

Poslanici crnogorske Skupštine raspravljaju o preostalim zakonim koji su potrebni za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR). Predsjednik Skupštine Andrija Mandić dao je pauzu kako bi se održao Kolegijum jer su poslanici opozicije negodovali zbog mijenjanja predlagača pravosudnih zakona.

Dragović: Ne treba politički zloupotrebljavati tehničko pitanje

Poslanik PES-a Darko Dragović kazao je da ne treba zloupotrebljavati pozornost Skupštine i dizati na nivo odluku Vlade koja je tehničke prirode.

“Vlada kao kolektivni organ ima pravo da predloži bilo kog člana kao predlagača. Molim da se apsolutno jedno tehničko pitanje politički ne zloupotrebljava”,kazao je on.

Ističe da nigdje nije definisana odredba kojom se Vladi ne dozvoljava da mijenja predlagača.

Predsjendik Andrija Mandić kazao je da će poštovati zahtjev opozicije i dati pauzu za konsultacije. Vlada je iskaz volje parlamentarne većine kao kolektivni organ. 

"Ne mislim da je Skupština ovom odlukom nije ponižena time što Vlada odluči da neki zakon zastupa drugi predstavnik, jer znamo da je godpodin Koprivica upućn u materiju. Ja razumijem politički interes opozicije. Normalno je da oni to koriste i predstavljaju u strašnijem svjetlu. Ne vidim ni da je ministar pravde imao neki protest što neće biti ovdje", kazao je on. 

Opozicija: Mijenjanje predlagača klasično nepoštovanje

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da će poslanici nastaviti raspravu o Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

On je konstatovao da je Vlada obavijestila Skupštinu da će njen zastupnik u ime predlagača umjesto ministra pravde Andreja Milovića biti potpredsjednik Vlade Momo Koprivica.Vlada je juće konstatovala da se Milović oglušio o uputstvo koje je predviđalo da se amandmani na IBAR zakone ne mogu prihvatiti bez saglasnosti izvršne vlasti.

Poslanik Andrija Nikolić kazao je da je nezabilježena praksa u parlamentu mijenjanje predstavnika predlagača tokom rasprave.

“Ovo je klasično nepoštovanje prema vrijednim ljudima iz Ministarstva pravde koji su godinu radili na ovim zakonima i usaglašavala ih. Vlada pokušava od svojih ministara da napravi “lutke o koncu” koje nemaju svoj integritet i autonomiju koju im obezbjeđuje Ustav i poslovnik ove Skupštine da dođu u parlament i prihvataju amandmane”, kazao je on.

Nikolić je rekao da je Milović razumnim nastupom uspio da obezbijedi kooperativnost opozicije.

“Umjesto da se pokaže zahvalnost, pokazuje se diktatura kao u Sjevernoj Koreji”, kazao je on.

Da se ovako ponaša jedan predsjednik Vlade da zbog jedne tehničke izmjene povlači predstavnika predlagača i ponižava parlament, koji na to treba da pristane, za mene je to neprihvatljivo”, istakao je Nikolić.

On je tražio pauzu da se održi kratak Kolegijum.

Poslanik Boris Mugoša je poručio da obraćanje službe Vlade može da se baci u smeće jer ga nije napisao premijer. 

"Svaki akt iz Vlade treba da šalje premijer predsjedniku Skupštine. Na osnovu tog akta ne može da se mijenja predlagač", kazao je Mugoša. 

I poslanik GP URA Filip Adžić saglasio se da treba napraviti pauzu i razmisliti kako nastaviti dalje. 

“Meni je drago što građani imaju priliku da svjedoče lakrdiji koju Vlada i parlamentarna većina prave svakodnevno. Meni je sada jasno što oni izbjegavaju da dođu u parlament, jer svaki put kada neko od njihovih ministara ili predstavnika dođe u ovaj dom, potrebno je baciti bijeli peškir i povući onog ko nokaultiran izađe iz ove zgrade,  što je bilo i juče”, kazao je Adžić.

Poslanici će raspravljati o Predlogu zakona o sprečavanju korupcije, Predlogu zakona o medijima, Predlogu zakona o nacionalnom javnom emiteru - Javnom medijskom servisu Crne Gore, Predlogu zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

Skupština je u četvrtak jednoglasno usvojila predlog Zakona o lobiranju, izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o sudovima, izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu i dopune Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić obavijestio evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija da je parlament jednoglasno usvojio sedam zakona potrebnih za dobijanje IBAR-a.

Mandić je, u objavi na društvenoj mreži X, naveo da je upoznao Varheljija da će parlament danas nastaviti sa zakonima koji su preostali na dnevnom redu.

“Da je ovo veliki korak naprijed za nas u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i da očekujemo da će na sjutrašnjoj sjednici Radne grupe Savjeta EU za proširenje i države koje vode pregovore o pristupanju (COELA) Crna Gora dobiti punu podršku zemalja članica", dodao je Mandić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.