Ajkule napadaju kupače na Floridi: Odgriženi udovi, ugrizi
South Walton Fire District Fotografija snimljena odmah posle jednog od napada - pružanje pomoći žrtvi

Ajkule napadaju kupače na Floridi: Odgriženi udovi, ugrizi

U samo nekoliko sati, dva napada ajkula na troje kupača na Floridi.

Posjetiocima plaže na obali Meksičkog zaliva Floride rečeno je da budu na oprezu, nakon što su ajkule i povrijedile troje kupača u dva odvojena napada.

Jednoj ženi je amputiran dio ruke posle napada u petak u okrugu Volton na sjeverozapadu Floride.

Manje od dva sata kasnije, na drugoj plaži šest kilometara istočnije, dvije tinejdžerke su bile u plićaku kada su napadnute.

Jedna od djevojčica je zadobila „ozbiljne povrede natkoljenice i jedne ruke", a druga lakše povrede stopala, rekle su spasilačke službe.

Službe patroliraju obalom, a pojedine plaže su bile privremeno zatvorene.

Dan posle napada, plaže su ponovo otvorene, ali je na njima istaknuta ljubičasta zastava kao upozorenje kupačima da u vodi vreba opasnost.

Prvi incident dogodio se u petak oko 13:20 po lokalnom vremenu kada je žena, stara oko 45 godina, napadnuta u blizini Votersaund biča, saopštili su nadležni.

Ona je zadobila „kritične povrede" kuka i donjeg dijela lijeve ruke i prebačena je u bolnicu, saopštili su vatrogasci.

Dio ruke je morao da joj bude amputiran, rečeno je potom novinarima.

Drugi napad na dvije devojčice stare oko 15 godina zabilježen je oko 14:55 po lokalnom vremenu u blizini plaže Sikrest, dodale su službe.

„Plivajte pažljivo, poštujte Zaliv i pazite na najmilije", glasilo je upozorenje nadležnih vlasti.

Kancelarija šerifa okruga Volton saopštila je u subotu na durštvenoj mreži Iks da je tokom patrola primijećena ajkula čekićara duga 4,2 metra na plaži Santa Rosa, ali su naglasili da one „nisu neuobičajene".

„Želimo da ponovimo da su ajkule uvijek prisutne u Zalivu", rekli su.

„Plivači i posjetioci na plaži treba da budu oprezni kada plivaju i da budu svjesni okruženja."

Prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula Univerziteta Floride, svake godine se širom svijeta dogodi oko 70 do 100 napada ajkula, a oko pet slučajeva se završi tragično.

Prošle godine je bilo 69 ničim izazvanih napada ajkula na ljude i 22 širom svijeta.

Na Floridi, za većinu napada su odgovorne ajkule iz vrste koje vole topla mora, među kojima bik ajkule i crne ajkule.

Većina napada je u priobalnim vodama, obično u blizini pješčanog spruda gdje se ajkule hrane i mogu da ostanu zarobljene tokom osjeke.

Male ribe kreću se u jatima u blizini obale u ovo doba godine, što je možda doprinijelo napadima u petak, sugerisala je kancelarija šerifa okruga Bej.

Vrijeme ova dva napada - rano popodne - bilo je neuobičajeno, rekao je šerif okruga Volton Majkl Adkinson.

Izvor BBC na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.