Grčka se sprema za prvi ovogodišnji talas vreline: Proglašena velika opasnost od požara
Ilustracija, Foto: Arhiva

Grčka se sprema za prvi ovogodišnji talas vreline: Proglašena velika opasnost od požara

Grčka se sprema za svoj prvi ovogodišnji talas vreline koji bi po najavama trebalo da počne sutra, u utorak, sa temperaturama i iznad 40 stepeni i "veoma velikom" opasnošću da će biti požara, saopštio je danas ministar za klimatsku krizu Vasilis Kikiljas.

Vrhunac će biti u srijedu i četvrtak, a “opasnost od požara biće veoma velika u znatnom dijelu Grčke“, rekao je novinarima taj ministar zadužen za civilnu zaštitu.

Meteorološka služba predviđa da bi temperature u središnjem dijelu Grčke mogle porasti do 42 stepena.

Velika vrućina je već registrovana posljednjih dana, posebno u Atini gdje se u četvrtak očekuje 38 stepeni.

Kikiljas je pozvao stanovništvo da “pomogne i pazi da se zaštite ljudski životi“ i priroda, jer dnevno već ima 30 do 40 požara na otvorenom, ali zasad mahom malih razmjera.

Toplotni rekordi za prvu nedelju juna zabilježeni su prošlog utorka, po sajtu meteo.gr, s temperaturom ponegdje od 39,3 stepeni.

Grčka je doživjela razorne požare i dvonedeljni toplotni talas 2023. godine.

Prošla zima je bila najtoplija otkad se mjeri temperatura, a sada se strajuje od “veoma teškog ljeta“ i šumskih požara, rekao je Kikiljas s kojim je prošle nedelje razgovarala agencija AFP.

Oko 175.000 hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta je izgorelo 2023. godine, a u tim požarima je poginulo više od 20 ljudi.

Po Međuvladinom panelu za promjene klime (IPCC), rastuće temperature izazvane emisijom od korišćenja fosilnog goriva, produžavaju sezonu požara i povećavaju izgorelu površinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.