Duvanska industrija se okomila na Vladu zbog najave zabrane pušenja
MINA BRAJOVIĆ/ -ARHIVSKI SNIMAK

Duvanska industrija se okomila na Vladu zbog najave zabrane pušenja

Dok iz Ministarstva zdravlja kažu da je u toku izrada novog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, što su inače najavljivali svi ministri zdravlja prethodnih godina, iz Kancelarije Svjetke banke u Crnoj Gori poručuju da su uvjereni da će se kreatori politika u Crnoj Gori rukovoditi rezultatima rigoroznih naučnih studija.

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori dr Mina Brajović upozorava da rezultati nedavno sprovedene studije (Case investment study) potvrđuju da duvan budžet Crne Gore košta približno 307 miliona eura godišnje ili 7,3% BDP-a, a odnese više od 2.000 ljudskih života. Ona ističe da snažna preporuka SZO u skladu sa ratifikovanom Konvencijom za kontrolu upotrebe duvana jeste potpuna eliminacija duvanskog dima iz svakog zatvorenog javnog i radnog prostora. Okruženje bez duvanskog dima sprečava započinjanja pušenja i ima pozitivan uticaj na odvikavanje od pušenja, smanjenje obolijevanja i smrtnosti zbog pušenja, čime se smanjuju troškovi po budžet za liječenje oboljelih zbog pušenja.

Prema podacima koji su saopšteni prošle sedmice povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv duvanskog dima, u Crnoj Gori puši više od 35 odsto stanovnika. Cigarete konzumira i 29 odsto petnaestogodišnjaka i šesnaestogodišnjaka.

Na pitanje čijem "džepu" smeta, a čije zdravlje čuva zabrana upotrebe duvana u javnim zatvorenim prostorima, Mina Brajović ističe da "postoji više razloga zašto se duvanska industrija sa svojim `satelitima` okomila na planove Vlade CG da uvede rigoroznije mjere kontrole upotrebe duvana, ali i nikotinskih proizvoda",.

– Naime, zabrana upotrebe duvana u javnim zatvorenim prostorima je put denormalizacije upotrebe i smanjivanja vizibiliteta njihovih toksičnih proizvoda. Rezultati studija ukazuju da zabrana upotrebe duvana u zatvorenom prostoru ima pozitivan efekat na učestalost pušenja u populaciji mladih osoba, upozorava Brajović.

Ona navodi da su obmane i manipulacije manir duvanske industrije i njihovih lobista, koji ulažu milijarde dolara u marketing kako bi sačuvali svoju imperiju i bezobzirno generisali profit.

– Svjedoci smo da lobisti i promoteri interesa duvanske industrije plasiraju neutemeljene teze ne samo o "mišijem švercu" već i o "pragmatičnim rešenjima" koja predviđaju zone za pušače u javnom zatvorenom prostoru. Iskustva iz Finske i drugih zemalja potvrđuju da djelimična zabrana upotrebe duvanskih proizvoda nije efikasno rešenje. Ovakva rešenja ne sprečavaju prodiranje duvanskog dima u druge prostorije, i kao takva, štete zdravlju ali i međunarodnom imidžu zemlje jer predstavljaju kršenje ratifikovane Konvencije o kontroli upotrebe duvana, napominje Brajović.

Prema njenim riječima, početna premisa za svakog odgovornog kreatora politike u razmatranju mjera kontrole upotrebe duvana treba da bude činjenica da duvanski dim, koji sadrži više od 7.000 hemijskih materija, uključujući stotine hemikalija koje su toksične i 70 hemikalija koje izazivaju kancer, ubija.

– Godinama su rađene studije na globalnom nivou, koje potvrđuju nedvosmisleno da je duvanski dim povezan sa obolijevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva. Međunarodna agencija za istraživanje kancera je još 2004. god. klasifikovala duvanski dim kao karcinogen (grupa 1).Od duvana umiru i oni za koje pušenje nije bio stvar izbora. U svijetu, pasivno pušenje predstavlja trinaesti vodeći uzrok umiranja i odgovorno je za više od 10% svih smrtnih slučajeva izazvanih duvanom, kaže Brajović.

Prema riječima Brajović, svjedoci smo da je tržište preplavljeno i elektronskim cigaretama sa nikotinom, koje izazivaju zavisnost i štetne su po zdravlje, zbog čega su zabranjene u 12 zemalja u Evropi u javnom zatvorenom prostoru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.