Hamas odbio predlog o prekidu vatre Džo Bajdena
Foto: Arhiva

Hamas odbio predlog o prekidu vatre Džo Bajdena

Hamasa je odbio predlog sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre koju je predstavio američki predsjednik Džo Bajden krajem prošlog mjeseca, javlja Tajms iz Izrael pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika. Njemački sud odbacio je palestinski zahtjev za blokiranje izvoza oružja u Izrael. Skoro 3.000 djece u Gazi životno je ugroženo, upozorava Unicef.

U Pojasu Gaze situacija ne miruje. Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su njene vazdušne snage pogodile 35 ciljeva širom Pojasa Gaze, dok je Hamas naveo da je jedan od komandanata Muhamed Džaber Abdo ubijen na Zapadnoj obali u borbi sa IDF-om.

Serija eksplozija zatresla je naselja sa obje strane izraelsko-libanske granice. Hezbolah je ispalio 50 raketa ka Izraelu, kao odgovor na napad IDF-a na sjeveroistok Libana.

U međuvremenu je američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao Hamas da prihvati izraelski predlog o prekidu vatre koji je iznio Izrael, a podržao Vašington, rekavši da su sve relevantne strane prihvatile predlog, osim te palestinske grupe.

Zvaničnik Hamasa je rekao za Rojters da je ta palestinska grupa predala posrednicima svoj zvanični odgovor na predloženi izraelski sporazum, ne navodeći više detalja.

Neimenovani izraelski zvaničnik, sa druge strane, tvrdi da je Hamasa odbio predlog sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre koju je predstavio američki predsjednik Džo Bajden krajem prošlog mjeseca.

Oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres i pozvao je sve strane u sukobu da postignu sporazum o prekidu vatre u Gazi, koji je iznio predsjednik SAD Džo Bajden.

Berlinski sud odbacio je hitan zahtjev jednog broja palestinskih stanovnika Gaze da spriječi njemačku vladu da odobrava dozvole za izvoz njemačkog oružja u Izrael, na osnovu toga što bi ono moglo biti korišćeno u suprotnosti sa humanitarnim pravom.

Palestinske vlasti saopštile su da su od 7. oktobra toj palestinskoj enklavi ubijene 37.164 osobe.

U Pojasu Gaze, skoro 3.000 djece je životno ugroženo usled neuhranjenosti i nedostatka pristupa zdravstvenoj njezi, upozorava Unicef.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.