Makron pozvao umjerene političare da se pregrupišu kako bi pobijedili krajnje desničare

Makron pozvao umjerene političare da se pregrupišu kako bi pobijedili krajnje desničare

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je danas umjerene stranke ljevice i desnice da se pregrupišu kako bi pobijedili krajnju desnicu na parlamentarnim izborima.

On se danas obratio naciji prvi put otkako je raspustio skupštinu i raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon što je njegova stranka pretrpjela težak poraz na izborima za Evropski parlament.

Istakao je da želi da se "muškarci i žene dobre volje koji su bili u stanju da kažu 'ne' krajnostima udruže kako bi mogli da izgrade zajednički projekat" za tu zemlju.

Glasanje će se održati u dva kruga 30. juna i 7. jula.

Na izborima za novi saziv EP najviše glasova u Francuskoj dobila je krajnje desna, ksenofobična i evroskeptična partija Nacionalno okupljanje, a stranke oko Makronove centrističke, liberalne partije Preporod bile su na drugom mjestu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.