Dobijanje IBAR-a: Odložena sjednica Savjeta EU o Crnoj Gori, otvaramo dva nova poglavlja
SAVJET EVROPE/ - SHUTTERSTOCK

Dobijanje IBAR-a: Odložena sjednica Savjeta EU o Crnoj Gori, otvaramo dva nova poglavlja

Međuvladina konferencija Evropske unije i Crne Gore koja je bila planirana da bude održana 24. juna, biće najvjerovatnije odložena na nekoliko dana, jer je odložena i sjednica Savjeta Evropske unije, saznaje portal “Dana” iz izvora bliskih Evropskoj komisiji.

Sagovornici portal “Dana” iz administracije EU koji su željeli da ostanu anonimni kažu da je potpuno izvjesno dobijanje pozitivnog IBAR-a za Crnu Goru i da će odmah nakon sjednice Međuvladine konferencije, i prije zatvaranja poglavlja 23 I 24, biti zatvorena još dva poglavlja, ne precizirajući o kojima se radi.  Prema nekim informacijama to bi mogla biti poglavlja 7 – Pravo intelektualne svojine i poglavlje 20 - Preduzetništvo i industrijska politika.

Zakozvana neformalna sjednica Savjeta možda će biti održana naredne sedmice.

Sjednica Savjeta Evropske unije, umjesto 23. juna kako je bilo planirano, biće održana 27. ili 28. juna, pa evropske diplomate očekuju odmah nakon nje održavanje i sjednice Međuvladine konferencije. Do odlaganja je došlo jer diplomate iz zemalja članica EU koje ovih dana vode intezivnu raspravu o Nacrtu zajedničke deklaracije EU za dobijanje IBAR-a za Crnu Goru, još nisu završile posao.

Kada taj tekst bude gotov, odnosno kada završe nacrt nacrt zajedničke pozicije I pošalju ga Koreperu, odnosno Odboru stalnih predstavnika)na odobrenje od strane ambasadora.

Kada ga odobre ambasadori, zajedničku poziciju formalno treba da potvrde i ministri, prije održavanja Međuvladine konferencije između Crne Gore i EU.

Podsjetimo, Evropska komisija je u svojoj procjeni konstatovala da je Crna Gora ispunila privremene standarde, dostigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primjeni pravnih tekovina Evropske unije i evropskih standarda u poglavljima 23 i 24.

Izvještaj o procjeni privremenih mjerila (IBAR) Evropska komisija je predala državama članicama EU koje konačno odlučuju o nastavku procesa pristupnih pregovor između zemlje kandidata i Evropske unije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.