Odbor prvo o finansiranju i izbornim kampanjama

Odbor prvo o finansiranju i izbornim kampanjama

Poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić ističe za Radio Crne Gore da će skupštinski Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu nastaviti s radom u četvrtak, 20. juna, poslije više mjeseci blokade od strane, prije svega opozicije.

Čarapić u izjavi za Radio Crne Gore konstatuje i da je bespotrebno izgubljeno dosta vremena po pitanju izborne reforme, a sve je bilo uslovljavano situacijom u Šavniku. 

"Smatram da je izgubljeno potpuno bespotrebno, dosta vremena, i nažalost ovaj odbor imao je takođe tu boljku koju su imali i raniji sazivi, a to je da je zbog svog koncepta kopredsjedavanja, jedan od kopredsjedavajućih uvijek iz reda opozicije, bio taj koji je zbog nekog drugog bočnog političkog razloga blokirao rad odbora. Međutim, uspjeli smo da postignemo dogovor, šta ja pozdravljam, i spremni smo da nastavimo s radom punom parom", naglašava Čarapić. 

Što se tiče samih aktivnosti Odbora, Čarapić navodi da će na ovoj prvoj narednoj sjednici usvojiti određene akte, koji će se odnositi prije svega na mapu puta sveobuhvatne izborne reforme, rokove u kojima se trebaju realizovati konkretne aktivnosti, i odrediti radne grupe koje će raditi na određenim zakonskim rješenjima.

"Sami prioritet u ovom periodu biće Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, što je bila i sugestija naših evropskih partnera, koji upravo ovaj zakon vide kao jako bitan za otpočinjanje procesa širih reformi. Podsjetiću da su oni čak sugerisali da ovaj zakon bude nešto što će se usvojiti i prije samog IBAR-a. Međutim, zbog blokade rada Odbora, mi nismo bili u prilici da taj zakon što ranije rješimo, ali smo iskomunicirali sa partnerima da postoje ispravnost za rad i ja i (Nikola) Rakočević kao predsjedavajući Odbora smo pisali direktno komesaru EU (Oliveru) Varheljiju i odbjasnili da ćemo u najkraćem mogućem roku doći do rješenja u pogledu ovog samog zakona", navodi Čarapić. 

Dodao je da kao i šira javnost, ima velika očekivanja od ovog Odbora.

"Mi smo jako motivisani da sprovedemo izbornu reformu, jer kao što vidite neophodno je suštinski promijeniti naš izborni sistem, budući da i učestali izbori i krize koje vidimo maltene svakog dana, ukazuju na to da je neophodno stvoriti model gdje će politika u Crna Gora, ipak, biti stabilnija. Izborna reforma je taj put, mi smatramo da jednako zainteresovani za ovaj posao treba da budu i vlast i opozicija, zbog toga smo uvjereni da će biti dovoljno političke mudrosti i dobre volje da se ovaj proces privede kraju", zaključio je Čarapić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.