Sarkozi upozorava Makrona na katastrofalne posljedice nakon odluke o prijevremenim izborima

Sarkozi upozorava Makrona na katastrofalne posljedice nakon odluke o prijevremenim izborima

Emanuel Makron je dobio upozorenje od bivšeg predsjednika Francuske Nikolasa Sarkozija da će odluka o raspuštanju parlamenta državu gurnuti u potpuni haos.

Sarkozy je rekao da je raspuštanje nacionalne skupštine “veliki rizik” za Francusku, “jer bi je moglo gurnuti u haos iz kojeg će imati velike poteškoće da izađe”.

“Dati riječ francuskom narodu kako bi se opravdalo raspuštanje skupštine je čudan argument jer je to upravo ono što je više od 25 miliona Francuza upravo uradilo na biralištima”, rekao je Sarkozi za Le Journal du Dimanche (JDD), pozivajući se na Makronovu izjavu na evropske izbore devetog juna, kada je Nacionalni skup nanio šokantan poraz predsjednikovoj stranci.

Francuzi će glasati za novi parlament u dva kruga, 30. juna i sedmog jula, nakon Makronove odluke da raspiše izbore tri godine prije roka.

S druge strane, bivši premijer Lionel Jospin rekao je za Le Monde da raspisivanje vanrednih izbora “nije odgovorno” i otvorilo bi vrata krajnjoj desnici da preuzme vlast.

“Predsjednik Makron je otvorio prostor za Nacionalni skup i dozvolio ovoj stranci ekstremne desnice da pokuca na vrata moći”, rekao je Jospin, socijalista koji je bio na toj funkciji između 1997. i 2002. i koji je bio u političkoj “kohabitaciji” sa predsjednikom desnog centra Jacquesom Chiracom.

Makron je trebalo da se konsultuje sa svojim premijerom, predsednicima senata i poslanicima nacionalne skupštine prije bilo kakvih odluka, mišljenja je Jospin dodajući da je Makron “još jednom je sam odlučio”, piše Guardian.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.