Rusi reagovali na Stoltenbergovu izjavu o nuklearnom oružju: Strasti morala smiriti portparoli

NOVE NAPETOSTI

Rusi reagovali na Stoltenbergovu izjavu o nuklearnom oružju: Strasti morala smiriti portparoli

Nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio kako države članice saveza razmatraju i raspoređivanje više nuklearnog oružja, stigla je i reakcija iz Rusije.

Među prvima koji je reagovao bio je i glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov koji je rekao kako su Stoltenbergovi komentari u suprotnosti sa saopćenjem koje je objavljeno nakon mirovne konferencije u Švicarskoj.

"Ovo nije ništa drugo nego još jedna eskalacija napetosti", rekao je Peskov.

Nedugo nakon izjave Peskova ponovno su se oglasili zvaničnici NATO-a, a stavove generalnog sekretara pokušala je razjasniti i portpalori Alijanse Farah Dakhlallah.

"NATO je posvećen osiguravanju sigurnog i efikasnog nuklearnog odvraćanja. U tu svrhu imamo tekući program modernizacije za zamjenu zastarjelog oružja i aviona. Osim toga, nema značajnih promjena u našem nuklearnom odvraćanju", poručila je.

Inače, Stoltenberg je u intervjuu za Telegraph naveo da su u toku konsultacije među članicama NATO-a o povlačenju projektila iz skladišta i njihovoj spremnosti za raspoređivanje kao sredstvo odvraćanja.

"Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko bi nuklearnih bojevih glava trebalo biti operativno, a koje bi trebalo biti pohranjeno, ali moramo se konsultirati o tim pitanjima. To je upravo ono što radimo", naveo je Stoltenberg u intervjuu za The Telegraph.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.