Koprivica: Govor Kovačevića doveo i do diplomatskog skandala

Koprivica: Govor Kovačevića doveo i do diplomatskog skandala

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju, Dragan Koprivica, smatra da je reakcija društva na govor predsjednika Opštine Nikšić, Marka Kovačevića, bila drugačija nego inače. Reagovali su, kaže, gotovo svi, ne obraćajući pažnju na političku štetu ili korist. No, jedini ispravan put bio bi da Kovačević bude politički kažnjen, od građanki i građana Nikšića. To je poručio Koprivica gostujući u centralnoj informativnoj emisiji 24 sata, na Televiziji E.

Nižu se rekacije i osude poruke predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića – da će prema onima koji neće da budu braća, postupati kao prema Turcima. Više državno tužilaštvo formiralo je predmet, Kovačević je u Centru bezbjednosti Nikšić dao izjavu, a u loklanom Parlamentu biće ponovo pokrenuto pitanje njegove smjene. Dok Kovačević tvrdi da izjavom nikoga nije uvrijedio i da je neshvaćen, Zaštitnik ljudskih prava stava je da ne doprinosi pomirenju. U civilnom sektoru, osim Kovačevićeve, vide i odgovornost čitavog sistema.

“Zanimljivo je da gospodin Kovačević malo, malo ima ovakav set izjava. I svaki put nakon toga pokušava da objasni da je pogrešno shvaćen, da je namiještao sat, itd… Zanima me kako čovjek nema hrabrosti, kad ovo sve radi, da ostane pri svojim stavovima? Zanima me đe je ta hrabrost, čuvena nikšićka, pa da bude to što jeste i kaže to što jeste,” poručuje Koprivica.

Govor predsjednika Opštine Nikšić doveo i do reakcije ambasade Turske, a to je, napominje Koprivica, diplomatski skandal.

Crnogorske institucije i selektivna pravda

“Nemamo ozbiljne institucije! Nijesmo ih imali onda, nemamo ih ni sad, i zbog toga je CDT pokrenuo priču da se formira nacionalni operativni tim za borbu protiv nasilnog ekstremizma,” ističe Koprivica.

Daleko su, kaže, naše institucije od ispravne i poštene reakcije na sve što se dešava, jer nema prevencije. Adekvatne institucije bi trebalo da obave razgovor s Markom Kovačevićem, interesovale bi se da pruže podršku, dodaje on.

IBAR je dobra simbolika koja treba da nas odvoji od okruženja koje je u užasno velikim problemima

“Ako IBAR bude shvaćen kao uspješan kraj nečega puno će se pogriješiti, a ništa se suštinski neće dogoditi. IBAR treba shvatiti kao priliku, kao šansu, kao početak, stratešku važnost za ovu državu,” kaže Koprivica.

Komentarišući kvalitet usvojenih takozvanih IBAR zakona, Koprivica navodi da imaju mnogo zamjerki.

Sukob ministra pravde Andreja Milovića i premijera Milojka Spajića ne doživljava kao neku napetu priču, i ne vidi pretjeran javni interes. Premijer predlaže ministre Skupštini na glasanje, ako premijer nema povjerenja, stvari treba da idu svojim tokom, poručuje Koprivica.

“Da se ja pitam ministar Milović bi govorio u parlamentu, to je moj stav lični. Svako ko treba da bude smijenjen treba da ima priliku da kaže – to što želi da kaže. Mislim da je to demokratično i da tu ne bi trebalo da ima nikakvog spora,” kaže sagovornik 24 sata.

Priča o Zakonu o Skupštini i Zakonu o Vladi je mnogo veća od pojedinca, smatra Koprivica. To je, kako kaže, priča o krhkosti Parlamenta i snazi Vlade, tj. dominaciji Vlade u odnosu na Parlament. Podsjeća da CDT već godinama traži da se do tih zakona dođe.

“Poenta je da će zakonski, a ne poslovnički, biti postavljeni mehanizmi kojima će se regulisati odnosi između tih institucija, da se zna šta je parlamentarni posao, da se podigne parlamentarna kontrola na jedan ozbiljan nivo,” naglasio je Koprivica.

Smatra da nema političke volje da se stvari dovedu na čistac i da sistem funkcioniše bolje. Kaže da je izborna reforma najvažnija u državi i zamijera opoziciji što je usporavala rad u Odborima. Podsjeća da se pola godine od osnivanja Odbora priča o planu rada i dodaje da je nedopustivo protraćeno vrijeme.

Cijelo gostovanje možete pogledati na You Tube kanalu TV E:

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.