Putin sjutra počinje dvodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji

Putin sjutra počinje dvodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji

Mediji u Sjevernoj Koreji danas javljaju da će ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak doputovati u dvodnevnu posetu toj zemlji na poziv Kim Džong Una.

Rusija je potvrdila posjetu istovremeno objavljenim saopštenjem.

Očekuje se da će se Putin sastati sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, te da će sa njim razgovarati o proširenju vojne saradnje, suočeni sa blokadom Zapada.

To će biti prva Putinova posjeta Sjevernoj Koreji za 24 godine, kada je predsjednik bio Kim Džong Il. Ova posjeta dolazi u jeku rastuće međunarodne zabrinutosti u vezi sa sporazumom o naoružanju u kojem Pjongjang obezbeđuje Moskvi preko potrebnu municiju za rat u Ukrajini, u zamjenu za ekonomsku pomoć i transfer tehnologije za Kimov program nuklearnog oružja i raketa.

I Pjongjang i Moskva odbacili su optužbe o sjevernokorejskom transferu oružja, što bi predstavljalo kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Vojna, ekonomska i druga saradnja između Sjeverne Koreje i Rusije naglo je porasla otkako je Kim u septembru posjetio ruski Daleki istok i sastao se sa Putinom, što je bio njihov prvi zvanični kontakt nakon 2019. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.