Divlja deponija na Mostini - ekološka katastrofa
Foto: Privatna arhiva, Denis Murić

Divlja deponija na Mostini - ekološka katastrofa

Od svih divljih deponija pored puteva koje na početku sezone dočekuju turiste, i dalje je udbjedljivo najgora deponija Mostine, odmah na ulazu u Crnu Goru iz pravca Srbije, a od obećanja nakon protesta mještana i građanskih aktivista nije bilo skoro ništa.

To je Portalu RTCG kazao mještanin tog dijela opštine Rožaje i građanski aktivista Denis Murić.

“Meni se čini da je situacija još i gora nego što je bila. U dimu i teškim i opasnim isparenjima prvodimo i praznike. Jedino što je postignuto je da se prekine dovoženje otpada sa teritorije opštine Petnjica", kazao je Murić.

On je rekao da je to sramna slika koja se nalazi na samom ulazu u državu, i da treba pitati bilo kojeg turistu.

“Posebno me bilo sramota kada su neki Englezi zbog zastoja morali da se zaustave upravo pored deponije. Šta da vama kaže o tome kakav je njihov prvi utisak po ulasku u našu takozvanu ekološku državu”, kazao je Murić.

Ovaj mladi čovjek, koji je stanovnik jednog od desetak naselja koja gravitiraju oko te deponije, kaže da je jedini pomak to da je konačno predviđeno da se gradi regionalna sanitarna deponija u Bijelom Polju za sjever.

“Tome se radujemo, ali dok to bude, nagutaćemo se mi još dima i naslušati laveža pasa lutalica kojih ima na desetine u svakom momentu u potrazi za hranom”, kazao je Murić.

Prema njegovim riječima neke od manjih deponija uz put su pokušali da saniraju I postavili kontejner u naselju Bačevac, ali je zato odmah ispod toga stvorena druga manja deponija.

“Oko deset naselja koja gravitiraju deponiji, sa velikim brojem stanovnika, potpuno su ugrožena i tu je već odavno teško živjeti”, kazao je ovaj student arhitekture.

On tvrdi da je na ovoj deponiji do sada odloženo sigurno 600 hiljada kubika otpada svake vrste, pa i medicinskog iz više opština, mada iz Olokalne urpave prikazuju brojku od 160 hiljada kubika, jer deponiju stalno pale i oslabađaju za odlaganje novog otpada.

“Ono što je najbitnije, ova deponija, ili kako to oni zovu privremeno odlagalište otpada, nema upotrebnu dozvolu, i praktično je potpuno nelegalna već jedanaest godina” – upozorio je Murić.

Na ovom mjestu, u neposrednoj blizini granignog prelaza Dračenovac, na deponiji Mostine sa visine od par stotina metara otpad iz čitavog grada izbacuje se direktno niz litice u korito rijeke Ibar.

Odatle Ibar više nije ista ona rijeka nego što je uzvodno, a mnogi i ne znaju da se samo desetak kilometara iznad, na izvorištu koje predstavlja ono što u Crnoj Gori zovemo “divlja ljepota”, voda može piti.

Ova deponija formirana kao „privremena gradska deponija“, ali je tu ostala skoro 20 godina.

Opštine Tutin je prije deset godina tužila opštinu Rožaje zbog toga što velike količine smeća rijekom Ibar završavaju u jezeru Ribariće u Republici Srbiji, za čišćenje kojeg ta opština iz susjedne države odvaja velika finansijska sredstva. Taj sudski spor do sada nema epilog.

Deponija Mostine kod Rožaja predstavlja, tako, ne samo problem Rožaja I stanvika naselja u jenoj blizini, već međunarodni problem.

Iako ne u tom obimu, sličan problem sa deponijama pored puteva koje dočekuju turiste ima i u Beranama.

Zbog toga su iz mjesnih zajednica u ovom gradu ukazali da nesavjesni građani odlažu smeće na nedozvoljenim lokacijama i da time u putnim pojasevima, privatnim imanjima, na obalama rijeka i potoka stvaraju zaista ružne slike u zemlji koja se deklariše kao ekološka. Ističu da nije dobro što nadležne institucije ne pronalaze mehanizam da sankcionišu takve pojave i spriječe stvaranje divljih deponija i na seoskom i na gradskom području. Oni su još jednom apelovali na nadležne opštinske i državne službe da izađu na lice mjesta i kroz preventivne i kaznene mjere spriječe nedozvoljeno odlaganje otpada.

“Pozivamo Komunalnu policiju, komunalno preduzeće, nadležne opštinske i državne inspekcije da što prije reaguju na adekvatan način i zaštite dalje zagađivanje zelenih i drugih površina. Takođe, apelujemo na nesavjesne građane da više ne pribjegavaju odlaganju smeća na nedozvoljen način”, navodi se u zajedničkom apelu predstavnika mjesnih zajednica.

Ekološki aktivisti ističu da je neefikasna primjena zakonskog okvira, podcjenjivanje problematike i omogućavanje bahatog, nehunamog odnosa lokalnih samouprava, dovela do toga da su danas ugroženi i javno zdravlje i ekonomija građana opština sjevernog regiona Crne Gore.

"U procesu pridruživanju EU, od Crne Gore se traži obračun sa korupcijom i kriminalom. Za ekoincidente koje po pravilu prati korupcija, a kojih na sjeveru Crne Gore nije malo, niko nikada nije snosio odgovornost, pa ni za ovu kod Rožaja. Niko nikada nije snosio odgovornost ni za divlju deponiju Vasove vode u Beranama koja je kasnije sanirana, ali i dalje predstavlja kontaminirano zemljište gdje boravak nije poželjan“, upozoravaju ekolozi.

U susret turističkoj sezoni, ipak, svi se slažu, najgora slika goste koji dolaze u Crnu Goru dočekuje u Rožajama i sa deponije Mostine, koju je, apeluju, potrebno što prije sanirati i naći hitno alternativno rješenje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.