“Izvjesnije” je da će raspustiti Skupštinu Glavnog grada
Foto: Skupština Glavnog grada

Komplikovana situacija u Podgorici

“Izvjesnije” je da će raspustiti Skupštinu Glavnog grada

Inicijative opozicije o razrešenju gradonačelnice Podgorice Olivere Injac i skraćenju mandata Skupštini Glavnog grada će se, kako je izvjesno, naći na dnevnom redu sjednice u narednih mjesec dana, ali iz Bloka 11, koji bi trebalo da bude ključan u odlučivanju o ovim tačkama, većinski ćute po tom pitanju.

Inicijative opozicije o razrešenju gradonačelnice Podgorice Olivere Injac i skraćenju mandata Skupštini Glavnog grada će se, kako je izvjesno, naći na dnevnom redu sjednice u narednih mjesec dana, ali iz Bloka 11, koji bi trebalo da bude ključan u odlučivanju o ovim tačkama, većinski ćute po tom pitanju.

Da bi se inicijative koje su juče podnijeli odbornici Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP) našle na dnevnom redu sjednice, potrebno je da ih potpiše 20 odbornika, što podnosioci inicijative, uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) – imaju.

Da se skrati mandat Skupštini, što podnosioci inicijative smatraju izvjesnijim rješenjem, ili da se gradonačelnica razriješi, potrebna je podrška 30 poslanika, što znači da to mora da podrži i neko od odbornika koji sada formalno čine vlast.

Hoće li pružiti tu podršku juče nisu odgovarali na pozive i poruke iz Pokreta za Podgoricu, kojeg čine pet bivših odbornika PES-a, kao ni iz GP URA, dok iz PzP-a, koji sa njima čini najveći klub većine - Blok 11, stižu oštre poruke.

Predsjednica podgoričkog odbora Pokreta za promjene (PzP), Branka Bošnjak, kazala je Vijestima da misli da je i ova inicijativa, u stvari, dogovor sa pojedincima iz PES -a, kako bi se dodatno zakomplikovala situacija i pokušala krivica za krah pregovora i izazivanje vanrednih izbora, prebaciti na druge.

Do tog zaključka je došla imajući u vidu jučerašnja “ neartikulisana i uvredljiva saopštenja PES -a i pokušaj da sve i svakoga okrive i upere prst u sve druge”.

“A ne vide sebe i svoje postupke, jer uvredama, arogancijom i agresivnošću se ne postiže kompromis. A od starta potpuno nerazumno i bez ikakve političke logike oni ruše svoju gradonačelnicu…To vam je ono kao kad lopov viče “držite lopova” ali to neće proći jer ne treba potcjenjivati inteligenciju građana”, kazala je ona.

Odbornik PES-a Branislav Radičević rekao je da Bošnjak i PzP sabotiraju dogovor u Podgorici, kako bi pošli sa DPS-om, “što im ne bi bio prvi put”.

Predstavnici PESa i Pokreta za Podgoricu, koji je blizak predsjedniku Jakovu Milatoviću, su do sinoć imali rok koji im je dao ostatak vladajuće koalicije da riješe nesuglasice, među kojima su i zahtjevi da dodatno podijele funkcije i novac za finansiranje rada klubova, ali je konkretan dogovor izostao.

“Kao neko ko je predvodio listu PES-a na lokalnim izborima u Podgorici osjećam da stvari ne idu dinamikom koja je bila obećana i koju su očekivali građani i da je upravo to suština problema i krize. Uvijek sam pristalica dogovora i rješenja koja traže dogovor. Onaj ko je dobro radio svoj posao sasvim sigurno ne treba da se boji izbora. Plašiti se izbora znači plašiti se suda građana”, rekao je juče Milatović na Cetinju.

Bošnjak je kazala da će PzP, sačekati sastanak koalicionih partnera vlasti i vidjeti sa ostalim partnerima “koji je najbolji način za izlazak iz haosa i agonije koje je PES kreirao, jer od starta nije htio da se suoči sa realnošću da vlasti bez kolega iz Pokreta za Podgoricu nema i da je dogovor neminovan”.

“Premostili su jednu situaciju sa odbornikom sa liste DPS - a pa pomalo groteskno djeluju sva ova njihova očajnička saopštenja, a upravo oni su koketirali sa njima. Uostalom, PES je postao sabirni centar neostvarenih DPS kadrova”, kazala je Bošnjak. Samostalni odbornik Saša Zeković, koji je bio na izbornoj listi DPS-a, glasao je nedavno za Izvještaj o radu gradonačelnice, što je omogućilo da dokument bude usvojen.

Mašković: Očekujemo podršku svih odbornika

Odbornik SD Miloš Mašković je rekao da su inicijative dostavili na potpis svim odbornicima i da očekuju njihovu podršku.

Mašković je rekao da, ako bude po planu, naredna sjednica mora biti u narednih mjesec dana i vjeruju da bi tada razriješili Injac ili što je izvjesnije, skratili mandat skupštini, što bi dovelo do prijevremenih lokalnih izbora koji se mogu očekivati krajem septembra.

Predsjednica Skupštine Jelena Borovinić Bojović je saopštila da je politički sponzor inicijative da se sruši demokratska vlast u Podgorici, DPS Mila Đukanovića, a SD-SDP-LP su u ovom slučaju kuriri DPS-a:

“I lično neću podržati bilo kakvo skraćivanje mandata Skupštini ili razrešenje gradonačelnice Injac”.

Ostatak vlasti ne podržava inicijative opozicije

U ostatku vlasti su kategorični da inicijative opozicije neće podržati, uz izuzetak NSD koji bi ukoliko bi to bila jedinstvena odluka parlamentarne većine, “bili kooperativni što se tiče skraćenja mandata”.

Šef kluba NSD Mitar Šušić rekao je Vijestima da neće podržati inicijativu za razrešenje gradonačelnice, jer ne vide da se radi o dovoljno kvalitetnim razlozima koji bi potkrijepili osnovanost predloga.

On je kazao da ne treba skraćivati mandat Skuštini, ali da će, ako bude jedinstven stav parlamentarne većine po tom pitanju, biti kooperativni što se tiče skraćenja mandata.

Šef kluba Demokrata Branko Vuković kazao je Vijestima da neće podržati inicijativu SD, SDP i LP o skraćenju mandata jer bi time pogazio sve principe za koje se borio.

“Ako neko iz trenutne većine želi da napravi kolaboraciju sa DPS i sruši demokratsku vlast u Podgorici srećno mu bilo, ali za to će morati da preuzme odgovornost i pred građanima da polaže račune. Što se mene tiče ja u tome neću učestvovati, neću praviti bilo kakvu kolaboraciju sa DPS i njegovim partnerima”.

Predsjednik kluba odbornika “DNP -RP“ Stefan Vešović i odbornik Slobodne Crne Gore Boban Radević rekli su da neće podržati inicijative.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.